hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Piyasaların gözü orada! Merkez Bankası faiz kararını açıklıyor...

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Merkez Bankası toplantısı bugün saat 14:00'te yapılacak. Piyasaların gözü kulağı bu toplantıda olacak çünkü Merkez Bankası'nın toplantısında faiz kararı son dakika kararıyla açıklanacak. Peki ekonomistler ne kadar faiz indirimi bekliyor. İşte bu sorunun yanıtı...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Piyasaların gözü bir kez daha Merkez Bankası'na çevrildi. Yeni başkan Murat Uysal Başkanlığındaki ikinci Para Politikası Kurulu toplantısı bugün gerçekleştirilecek.

    MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI İÇİN TIKLAYINIZ...

    Merak edilen soru. Faiz indirimi devam edecek mi?

    Merkez Bankası para politikasının Temmuz ayı toplantısında 425 baz puanlık bir indirime gidilmişti. Bu indirim ile politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 24'ten yüzde 19,75'e çekildi.

    O kararın ardından kameralar karşısına geçen Merkez Bankası Başkanı da faiz indirimi devam eder mi sorusunu yanıtlarken finansal istikrar vurgusu yapmıştı.

    Merkez Bankası'nın yeni kararı ise bugün saat 14'te netleşecek. Ekonomistler arasındaki genel beklenti bu toplantıdan da bir faiz indiriminin geleceği yönünde.

    Ekonomislerin faiz beklentisi 250-275 baz puanlık düşüş

    Ekonomistler, temmuz ayındaki güçlü faiz indiriminin ardından bu ayki toplantıda da politika faizinin 250-275 baz puanlık düşüşle yüzde 17-17,25'e indirileceğini öngörüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Para politikalarının desteğiyle faiz indirimleri sürebilir

    Enflasyondaki düşüş trendinin sürmesi ve gelişmiş ülke merkez bankalarının genişlemeci para politikalarının desteğiyle faiz indirimlerinin süreceğini değerlendiren analistler, piyasaların 24 Ekim ve 12 Aralık'taki PPK toplantılarında da toplamda 200-250 baz puanlık ilave bir faiz indirimini fiyatladığını dile getiriyor.

    Yıl sonu politika faizi yüzde 16 civarında olabilir

    AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, anketlerde faiz indirimine ilişkin medyan beklentinin 250-275 baz puan civarı olduğunu söyledi.Faiz indiriminin bu beklentiyi karşılayacağını ve sınırlı da olsa aşma ihtimali bulunduğunu belirten Bürümcekçi, Kurul'un, para politikası duruşuna ilişkin mesaj cümlesinin yüklü faiz indiriminin olduğu temmuz toplantısında, "Parasal sıkılığın düzeyi ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir." olarak değiştirildiğini anımsattı.

    18 ekonomist politika faizinde indirim bekliyor

    AA Finans'ın Para Politikası Kurulu Beklenti Anketi'ne katılan 18 ekonomist politika faizinde indirim bekliyor. Buna göre, ankete katılan ekonomistlerin politika faizine (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) ilişkin indirim beklentilerinin medyanı 250 baz puan oldu. Bütün ekonomistler faiz indirimi beklerken, tahminler en düşük 175, en yüksek 375 baz puan indirim arasında yer aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yabancı ekonomistler ne diyor?

    Yabancı ekonomistler, TCMB'nin bu haftaki toplantısında politika faizinde 250 - 300 baz puan civarında bir indirim bekliyor.TL'nin dolar karşısındaki performansı ve enflasyondaki düşüşün TCMB'nin faiz indirimine gitmesini sağlayacak önemli etkenler arasında olduğunu söyleyen analistler, yıl sonuna doğru politika faizinin daha aşağı seviyelere çekilebileceğine dikkati çekti.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow