hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İlk yerli hibrit otomobil yola çıkmak için gün sayıyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Toyota, Sakarya fabrikasında 350 milyon euro yatırımla Türkiye'nin ilk hibrit aracını üretti. Sakaryalı Toyota, Türkiye'den sadece Avrupa'ya değil, ABD ve Afrika'ya da ihraç edilecek. Toyota yönetimi, aracın üretimi için Türkiye'yi Sakarya'yı tercih etti. Yatırım bitti, araç banttan indi. Artık Türkiye ve dünya yollarına çıkmaya hazır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Japon otomotiv üreticisi Toyota'nın Türkiye'deki iştiraki Toyota Otomotiv Sanayi, Sakarya'da 350 milyon euro yatırımla kompakt arazi aracı C-HR modelinin üretimine başlarken; yeni modelden 2017 yılında 179,000 adet üretilmesi planlanıyor.

    Kuzey Amerika ve Afrika başta olmak üzere ağırlıklı olarak ihracat pazarlarına yönelik üretilecek yeni C-HR modeliyle birlikte Toyota, Türkiye'deki toplam üretiminin yüzde 90'ını ihraç eder konuma gelecek.

    Toyota Otomotiv Sanayi, Sakarya'da 350 milyon euro yatırımla kompakt arazi aracı C-HR modelinin üretimine bugün başladı.

    C-HR'nin üretime başlaması nedeniyle düzenlenen basın toplantısında verilen bilgiye göre, yeni modelden bu yıl 43,000; gelecek yıl ise 179,000 adet üretilecek.

    Toyota, Sakarya'daki fabrikasında C-HR'ın yanı sıra şu an üretimini yaptığı Corolla ve Verso modellerinin üretimine de devam edecek. Böylece yeni modelle birlikte Toyota'nın Türkiye'deki toplam üretimi 2016'da 154,000 adet; 2017'de ise 280,000 adede ulaşacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    C-HR ile birlikte ABD, Kanada, Tayvan gibi ülkelere de Türkiye'den ilk kez ihracat yapacak olan Toyota'nın Türkiye'den toplam ihracat yaptığı ülke sayısı da 52'den 97'ye çıkacak.

    Toyota Motor Avrupa Genel Müdür ve CEO'su Johan van Zyl, yeni modelden özellikle Kuzey Amerika'da ve Afrika'da yüksek oranda satış yapmayı hedeflediklerini belirtirken, küresel satışlarla ilgili henüz bir satış rakamı ise veremeyeceklerini söyledi.

    İç pazarda önümüzdeki yıl 10,000 adet satış planlanıyor

    Toyota Türkiye Pazarlama AŞ CEO'su Ali Haydar Bozkurt ise, C-HR modelinden önümüzdeki yıl iç pazarda yaklaşık 10,000 adet satmayı planladıklarını belirtti.

    Basın toplantısında konuşan Bozkurt, "Şu an araç çıkar çıkmaz almak için bize formla başvuran binlerce müşteri var ... Önümüzdeki yıl için (yeni modelden) yaklaşık 10,000 adet satmayı planlıyoruz. Daha sonraki yıllarda rayına oturduğunda bu sayı artabilir" dedi.

    Toyota Otomotiv Türkiye, yeni model C-HR ile yıllık üretim kapasitesini 150 binden 280 bine yükseltirken, şirketin açıklamasına göre, yeni modelin üretimiyle beraber 2,000 kişiye ek istihdam olanağı yaratıldı.

    Diğer yandan, önümüzdeki dönemlerde satışlarının yarısının hibrit versiyonu olacağını tahmin ettiklerini söyleyen Bozkurt, "Bize gelen müşteri taleplerine baktığımızda talebin hemen hemen yüzde 50 hibrit yüzde 50 konvansiyonel araç yönünde talep olduğunu görüyoruz. Ama bu önümüzdeki yıl için. Eminim 2018 ve devamında ibre hibrit lehine dönecektir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçtiğimiz ay hibrit otomobilde özel tüketim vergisine (ÖTV) yapılan indirime değinen Bozkurt, "Yıllar içinde sizin de takip ettiğiniz gibi hibrit teknolojiler mevcut vergi sistemimiz tarafından malesef çok fazla desteklenmiyordu. Geçtiğimiz ay belirli hibrit gruplarında vergi teşviği anons edildi. Biz belli gruplarda olan bu teşviğin hibritte satın alma kararlarını biraz cesaretlendireceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

    Geçtiğimiz ay alınan bir Bakanlar Kurulu kararı ile elektrik motoru da olan ve elektrik motoru 50 KW'ı geçip motor silindir hacmi 1,800 cm3'ü geçmeyen binek otomobiller için yüzde 90 olan ÖTV oranı yüzde 45'e, motor gücü 100 KW'ı geçip motor silindir hacmi 2,500 cm3'ü geçmeyen binek otomobiller için yüzde 145 olarak uygulanan ÖTV oranı yüzde 90'a düşürüldü.

    Diğer yandan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdür ve CEO'su Hiroshi Kato ise Türkiye'de yeni bir tesisin henüz düşünülmediğini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow