hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İspanyol BBVA, Garanti hisseleri için Doğuş Holding ile görüşüyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Garanti Bankası'nın iki ana hissedarı Doğuş Holding ve İspanyol bankası BBVA bankanın yüzde 14.89'unun BBVA tarafından alınması için görüşmeler yürüttüğünü açıklarken, konuya yakın kaynaklar hisse alımı sonrası Doğuş Grubu'nun payının yüzde 10'un üzerinde kalacağını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BBVA anlaşma olması halinde hisseler için çağrı yapmasının gerekmeyeceğini belirtirken, bankanın şu anda eşit ortaklık prensibiyle yürütülen yönetim kurulunda BBVA'nın ağırlığı artacak.

    BBVA tarafından yapılan açıklamaya göre Garanti Bankası'nda hissedarlık oranını yüzde 39.9'a yükseltecek olan ileri aşamadaki görüşmeler anlaşmayla sonuçlanırsa BBVA'nın diğer hissedarlara çağrı yapmasını gerektirmeyecek. Satışa konu yüzde 14.89 payın piyasa değeri dünkü kapanışa göre 5.53 milyar lira düzeyinde bulunuyor.

    Konuya yakın bir kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre, "Doğuş Grubu'nun payı yüzde 10'un üzerinde kalacak. Ferit Şahenk yönetim kurulu başkanı, Ergun Özen de genel müdür olarak görevlerine devam edecek" dedi.

    Kaynakların verdiği bilgiye göre hisse alım işlemi yakın zamanda sonuçlanacak.

    Borsa İstanbul'da en yoğun işlem gören şirket olan Garanti Bankası'nın hisseleri saat 1528 itibariyle yüzde 1.58 primle 8.99 liradan işlem görüyor.

    BBVA ile Doğuş Grubu arasında Kasım 2010 yılında yapılan anlaşmada, beş yıl eşit ortaklık prensibi ile yönetilecek olan Garanti Bankası'nda Doğuş Grubu'nun payının azalması bankanın yönetim kurulundaki üye dağılımını değiştirebileceği ifadesi yer alıyordu.

    BBVA'nın Garanti Bankası'na ortak olduğu Kasım 2010 yılında yapılan anlaşmaya göre Garanti Bankası'nın yönetim kurulu 4'ü BBVA, 4'ü Doğuş tarafından atanan ve Doğuş tarafından aday gösterilen CEO olmak üzere 9 üyeden oluşuyor.

    Anlaşmanın altıncı yılından itibaren BBVA'nın bankada yüzde 1 hisse alma opsiyonu bulunuyor. BBVA'nın bu hisseyi alması ve o anki Doğuş Grubu'nun hissedarlık oranına göre BBVA'nın yönetim kuruluna atadığı üye sayısı artıyor.

    Yönetim kurulunda BBVA'nın ağırlığı artabilir

    Deniz Yatırım tarafından yayımlanan notta Doğuş Grubu'nun payının yüzde 15'in üzerinde kalması halinde 6 üye'nin BBVA tarafından, yüzde 9.95-15 aralığında kalması durumunda 7 üyenin BBVA tarafından, Doğuş Grubu sahipliği yüzde 9.95 olarak kalırsa 8 üyenin BBVA tarafından, yüzde 9.95'in altına inmesi durumunda ise 9 üyenin tamamının BBVA tarafından belirleneceği ifade edildi.

    Ünlü Menkul Değerler'in konuyla ilgili değerlendirmesinde de, BBVA'nın Garanti Bankası'ndaki payını beklenenden daha kısa sürede artırmak için istekli göründüğüne dikkat çekerek, "Buna karşılık BBVA Doğuş'u yerel bir ortak olarak da tutmak istiyor. Böyle bir işlemin azınlık hissedarlara çağrı zorunluluğu yaratacağını düşünmüyoruz" denildi.

    Adını vermek istemeyen bir analist ise diğer hissedarlara çağrı yapmanın BBVA için çok külfetli olacağına dikkat çekerek, hissede satış oranının çağrı yükümlülüğü yaratmayacak şekilde ayarlanabileceğini ifade etti.

    BBVA Garanti Bankası'nın yüzde 24.89'u için 2010 yılında 5.8 milyar dolar ödemiş, daha sonra eski ortaklardan GE'nin bankada kalan hisselerini alarak payını yüzde 25.01'e yükseltmişti.

    Toplam 4.2 milyar lira sermayesi bulunan Garanti Bankası'nın 9 aylık faaliyet raporuna göre Eylül sonu itibariyle aralarında Doğuş Holding'in de bulunduğu Doğuş Grubu'nun bankada yüzde 24.23 payı, BBVA'nın ise yüzde 25.01 payı bulunuyor. Bankanın diğer ortaklarının payı ise yüzde 50.76 oranında.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow