hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika! Merkez Bankası faiz kararını açıkladı: İşte TCMB PPK Temmuz 2022 toplantısı sonucu

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    TCMB yılın 7. toplantısında da faizleri sabit tuttu. Global para politikaları gündemiyle gözlerin merkez bankalarına çevrildiği haftada, Türkiye’den faizleri değiştirmeme kararı çıktı. PPK, 1 haftalık gösterge repo faizi yüzde 14 oranında sabit tuttuğunu açıkladı. Karar metninde makroihtiyati tedbirlerin “kararlılıkla uygulanacağı” belirtlilrken değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımlarına devam edileceği vurgulandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu (PPK), piyasanın beklentileri yönünde hareket ederek Temmuz 2022 toplantısında da faizlere dokunmadı.

    Böylece 2022 yılının 7. toplantısında da 1 haftalık gösterge repo faizinde değişikliğe gidilmedi. Kurulun geçen yıl düzenlenen son 4 toplantıda toplamdaki 500 baz puanlık indirimi ile ulaşılan yüzde 14’lük oranın geçerliliğini korunmasına karar verildi.

    Kurulun karar metninde jeopolitik risklerin olumsuz yönde etkisini sürdürmeye devam etttiği ve dünyada iktisadi faaliyetin zayıfladığı belirtildi.

    Küresel büyüme tahminlerinin aşağı yönlü revize edildiği ve resesyon ihtimalinin arttığına dikkat çekilen metinde, kurul, emtia fiyatlarındaki oynak seyrin neden olduğu uluslarararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artışını vurguladı.

    Metinde gelişmekte olan ülke merkez bankalarının enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğu ile işgücü piyasalarındaki katılıklar nedeniyle enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceği öngörüleri hatırlatılırken şu ifadeler kullanıldı:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Kurul, güçlendirdiği makroihtiyati politika setini kararlılıkla uygulayarak gerekmesi durumunda ilave tedbirleri uygulamaya alacaktır."

    "Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir."

    Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması için liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam ettiğini belirten kurul, “Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.” dedi.

    Metinde ayrıca, fiyat istikrarının, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği belirtildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow