hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sosyal güvenlik haklarının detayları neler?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Sosyal güvenlik hakları, evlilik, ayrılık, yaş farkı, vefat durumuna göre değişiyor. Evlilik de eş mirasçı oluyor, peki başka ne detaylar var? Dul ve yetim aylığı almanın şartları neler? CNN TÜRK Muhabiri Çağdaş Evren Şenlik ve Ümit Sertabiboğlu, SGK Uzmanı Emin Yılmaz’a sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sosyal güvenlik hakları birçok detayı içinde barındırıyor. Bu haklardan biri de dul ve yetim aylığı. Peki dul ve yetim aylığı alabilmenin şartları neler?

    SGK Uzmanı Emin Yılmaz bu soruyu, “Şimdi eğer eşlerden bir tanesi vefat ettiyse burada çocuk da yoksa %75’lik kısmı kesin alıyorlar ama eş çalıştığı zaman %50’lik kısmı alıyor. Ola ki çocuklar varsa çocuklar için de %25’lik paylar geliyor. SSK, Bağkur emeklisi bunlar kendi içerisinde farklı kuralları indiriyor. SSK üzerinden dul, yetim aylığı alacaksa eğer ölen kişinin beş yıldan beri sigortalı olması lazım ve 900 gün prim günü olması lazım. Bağkurdaysa durum biraz farklı ölen kişinin arkada kalan yetimlerine maaş bağlanması için ölen kişinin 4 Ekim 2000’den önce vefat ettiyse üç yıldan beri sigortalı olması 1080 gün olması lazım, vefat tarihi 4 Ekim 2000 - 17 Ağustos 2001 arasındaysa beş yıl 1800 gün. Emekli sandığındaysa taşınırken 840 kocası ölen kişinin arkada kalanlara maaş bağlanıyor” şeklinde yanıtladı.

    Sosyal güvenlik haklarının detayları neler

    Peki ölüm aylığı hangi durumlarda kesiliyor?

    Yılmaz bu soruya da “Maaşın kesileceği durumlar var, burada özellikle işler için eşler evlenirse maaşı kesiliyor yetimler içinse işe başlarlarsa herhangi bir geliri olursa orda da yetimlerin maaşı kesiliyor” şeklinde yanıt verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow