hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Turist sayısı yılın ilk iki ayında yüzde 35 arttı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    17 yılında turizm sektöründe yaşanan toparlanma 2018'de de sürüyor. Yılın ilk iki ayında turist sayısı yüzde 35 civarında arttı. Avrupalı turist sayısında ise yüzde 25'lik artış var. Avrupalı ve Uzak Doğulu turist sayısında artışın turizm gelirine de yansıması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'ye gelen turist sayısında artış sürüyor. Turizm Bakanlığı Şubat'ta turist sayısının yüzde 31,66'lık artışla 1.5 milyonu aştığını açıkladı. 

    Bakanlık verilerine göre, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi ilk iki ayda 3 milyon kişiye yaklaştı. Geçen yıla göre turist sayısında yüzde 35'e yakın yükseliş yaşandı. 

    2016 yılında Rusya ile uçak krizi, 15 Temmuz darbe girişimi güvenlik endişeleri ile yara alan turizm sektörü geçen yıl yaralarını sardı. Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2016 yılında sert bir düşüşle 25.3 milyon kişiye gerilemiş 2017 yılında ise 32.4 milyona yükselerek toparlanmıştı. Özellikle Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi ile Rus turist sayısı yüzde 400 lere varan artış yaşadı. 

    2018'e de iyi başlangıç yapan sektörde özellikle erken rezervasyonlar Avrupalı turist sayısında artış artış beklentisi güçlü. Avrupalı ve Uzakdoğulu turistin rotasını daha fazla Türkiye'ye çevirmesi turist sayısı ile birlikte gelirde de daha fazla artış sağlayacak. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yılın ilk iki ayında Türkiye'ye en çok ziyaretçi gönderen ülke İran oldu. İran'dan gelen turist sayısı yüzde 11,73 arttı. Nevruz nedeniyle de İranlı turist sayısında artış sürüyor. Hatta Van'da turistler için hiç yer kalmayınca öğretmenevi müdürü makam odasını geçtiğimiz günlerde turistlere açmış. Turistler için odaya yer yatağı konulmuştu. İran'dan sonra en çok turist Gürcistan'dan gelidi. İki ayda en çok turist gönderen ücüncü ülke ise Bulgaristan oldu. Bulgaristan'ı Almanya ve Rusya izledi. 

    Yılın ilk iki ayı deniz turizminin yapıldığı yüksek sezon olmaması nedeniyle gösterge olarak kabul edilmiyor. Bu dönemde gelen ziyaretçilere bakıldığında sınır komşusu ülkeler daha çok ön planda kalıyor. Ancak Avrupa'dan gelen ziyaretçi sayısında yaşanan yüzde 25'lik artış 2018'de turizmde turist sayısı ve geliri açısından beklenen artışı destekliyor.

    Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ise 2018'in bir önceki yıldan da daha iyi olacağını 'en az' 38 milyon turist hedeflediklerini belirtmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow