hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye 1983'ten sonra ilk kez ücreti güncelledi!

    Türkiye'nin boğazlardan ticari gemiler için geçiş ücretini 5 katına çıkarması kararı hazineye gelir olarak yansıdı. Yapılan tarife değişiklikleri ve dolar kurundaki artış sonucunda, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, 3.7 milyar lira dönem kârı elde etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye, boğazlardan geçiş ücretini Ekim ayında güncelledi. 5 katına çıkan ücret, 2022’de 3.7 milyar lira dönem kârı getirdi.

    Türk boğazlarından uğraksız geçen ticaret gemileri, Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca, Türkiye’ye geçiş ücreti ödüyor. 1983 yılında yapılan yüzde 75 indirimle, 0.80 dolar olarak belirlenen “altın frank” değeri 4.08 dolara yükseltildi. Böylece fener hizmeti ve tahlisiye hizmeti ücretleri 5 katına çıktı.

    Türkiye’nin bu kararının hazineye katkısı, 2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programında yer aldı. Yapılan güncellemenin yanı sıra özellikle yıl içerisinde yapılan tarife değişiklikleri ve dolar kurundaki artış sonucunda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü 2022 yılında 3,7 milyar TL dönem kârı elde etti. Elde edilen kârdan, temettü ve hasılat payı ödemeleri ile hazineye 1,4 milyar lira katkı yapması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye, 1983’ten 2022’ye kadar ücrete esas altın frank bedelini sabit tutmuştu. Alınan kararla, altın frank değeri her yıl haziran ayı sonunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 1 Temmuz tarihi ile güncellenecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow