hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2020'de aldatan reklam, etiketsiz ürüne ceza artıyor

    Tüketiciyi aldatan reklam yapan, teslim etmesi gereken konutu teslim etmeyen firmalara verilecek cezalar yeni yılda artıyor. Ceza artışları Resmi Gazete'de yayımlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüketicinin korunması hakkında kanun hükümlerine aykırı hareket edilmesi halinde uygulanan idari para cezaları artıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, tüketicinin korunması hakkında kanun ile belirlenen idari para cezaları, 2020 yılı için yeniden değerleme oranı olan yüzde 22,58 yükseltildi.

    Bu kapsamda, fiyat etiketi ve fiyat listelerinin ürünün yanında bulunmaması halinde ve alınan ürünün garanti belgesi ve tanıtma ve kullanma kılavuzunun mevzuata uygun düzenlenmemesi halinde 415 lira idari para cezası uygulanacak. Tüketicilere aidat ödemesi bulunmayan kredi kartı sunulmaması halinde ilgili kuruluşlara uygulanacak idari para cezası miktarı 10 milyon 478 bin 218 liraya yükseltildi.

    Aldatıcı ticari reklamlar için idari para cezaları, yerel düzeyde yayın yapan televizyon kanalı aracılığıyla yapılmışsa 20 bin 953 lira, ülke düzeyinde yayın yapanlar aracılığıyla gerçekleştirilmişse 419 bin 126 lira olacak.

    Tüketici kredisi ve konut finansmanı sözleşmelerinde, kanunun cayma hakkı, faiz oranı, erken ödeme, temerrüt, sigorta yaptırılması hükümlerini ihlal eden, belirli süreli kredi sözleşmelerine ilişkin açılan hesaplardan ücret, masraf talep eden kredi veren kuruluşlara her bir işlem başına 2 bin 92 lira idari para cezası kesilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ön ödemeli konut satış sözleşmeleri ile devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmelerine ilişkin hükümlere aykırı her bir işlem başına 2 bin 92 lira idari para cezası uygulanacak. Ön ödemeli konut satış sözleşmesiyle satılmış olup 36 ay içinde teslim edilmeyen konut başına ceza miktarı ise 41.910 TL olarak belirlenmiştir.

    Ve aldatıcı gıdalar... Gıda ürünü olmamalarına rağmen öyle görünen ve sağlığı ve güvenliği tehlikeye atan ürünler hakkındaki yasaklara uymayanlara, her bir işlem başına, 10 bin 475 lira idari para cezası kesilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow