hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    3 yabancı bankaya işlem yasağı ne anlama geliyor?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türk lirasına döviz ile manipülasyonun ardından BDDK yurt dışında kurulu 3 bankaya işlem yasağı getirmişti. İşlem yasağının gerekçesi ise Türk bankalarına Türk lirası yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmemeleri. Peki, bu işlem yasağı ne kadar devam edecek? Benzer adımları atan başka bankalar olursa ne yapılacak? İşte ayrıntılar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elde Türk lirası olmadığı halde dolar alınıp Türk lirası karşısında döviz talebi yaratıldı. Bir manipülasyon yapıldı. İşte bunun ardından BDDK yurt dışında kurulu 3 bankaya işlem yasağı getirdi. BNP Paribas SA, Citibank NA, UBS AG, Türk bankalarına TL yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmedi.

    Peki, bundan sonra ne olacak? Edinilen bilgilere göre bu üç bankanın işlem yasağı ne kadar devam edecek henüz net değil. Eğer bu konuda yasak kalkarsa, BDDK bunu yine bir karar ile duyuracak. CNN TÜRK yayınına katılan İstanbul Aydın Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümü Başkanı Profesör Doktor Sedat Aybar da benzer manipülatif atakların söz konusu olabileceğine işaret etti.

    İşte bu nedenle BDDK'nın kararı 3 banka ile sınırlı kalmayabilir. Türk lirası yükümlülüğünü yerine getirmede gecikmeye düşen diğer yabancı bankalar olursa onlara da benzer adımlar gelebileceği belirtiliyor. Yani olası başka bir manipülasyon atağı var mı yok mu, bu da yakından takip ediliyor.

    BDDK'nın işlem yasağı kararındaki amaç, başta tasarruf sahiplerinin haklarını ve bankaların düzenli, emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye sokabilecek işlem ve uygulamaların önlenmesiydi. Ve ayrıca kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasını temin etmek amaçlandı. Bu amaçlarla piyasalardaki hareketlilikler ve gelişmeler izleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow