hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Asgari ücretin 3. toplantısında masaya ne geldi?

    Asgari ücretin belirlenmesi için geri sayım başladı. Gözler son toplantıda. Talep edilen rakamlar resmi olarak masaya gelmedi. Ama işçi kesimi 4 bin liranın altına yanaşmıyor. İşveren ise en az 3 bin 500 rakamını telaffuz ediyor. Peki, bir işçinin gıda hesabı nasıl yapılıyor? Detaylar Gülşen Coşkun'un haberinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    RAKAM TALEBİ HENÜZ MASAYA RESMİ OLARAK GELMEDİ

    Gözler asgari ücrette zam pazarlığında. Henüz masaya talep edilen rakamlar resmi olarak gelmedi. Ancak işçi kesimi 4 bin TL'nin altına imza atmayı düşünmediklerini dile getiriyor. CNN TÜRK'e konuşan, masada işvereni temsil eden TİSK kaynakları ise TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına dikkat çekiyor. Bu noktada henüz son şekli verilmese de en az 3500 rakamı telaffuz ediliyor. Hükümet cephesi de her fırsatta çalışanı enflasyona ezdirmeyeceğiz vurgusu yapıyor. Rakama son şeklinin ise son toplantıda verilmesi bekleniyor.

    3. TOPLANTIDA MASAYA NE GELDİ?

    İşverenin ev sahipliğindeki üçüncü toplantıda yapılan hesaplama ise gıda hesaplamasıydı. Gıda hesabı hafif, orta ve ağır işlerde bir işçinin aylık ne kadar kalori alması gerektiği ve bunun ne kadarlık bir maliyet doğurduğu üzerinden yapılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İŞÇİNİN KALORİ HESABI NASIL YAPILIYOR?

    İşçilerin enerji ve besin öğesi gereksinimini karşılayacak protein, süt/süt ürünleri, yağ, karbonhidrat, sebze/meyve gibi temel besin maddeleri ve bunlardan günlük tüketilmesi gereken miktarlar, Hacettepe Üniversitesi tarafından belirlendi. Buna göre her yıl ağır iş kolu için 3540-3590 kalori aralığı, orta iş kolu için 3090 kalori ve hafif iş kolu için 2765 kaloriye karşılık gelen belirli sayıda gıda ürünü ve 58 gıda ürünü masaya getiriliyor. Bu ürünlerden belirli miktarda kullanılarak bir işçinin ihtiyaç duyacağı günlük ve aylık parasal değerler üç farklı iş kolu için hesaplanıyor ve asgari ücret tespit komisyonu tarafından değerlendiriliyor. Bu beslenme kalıbının içerisinde yer alan ürünler için tüketici fiyat endeksinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından derlenen fiyatlar bölgesel düzeyde kullanılıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow