hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Asgari ücrette pazarlık başlıyor, kim ne talep ediyor ?

    Gözler asgari ücrete ne kadar zam yapılacağında . Dün Cumhurbaşkanı tarih de verdi. Son kararı NATO Zirvesi dönüşü açıklayacağını belirtti. Şimdi önce yarın Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanacak. Taraflar taleplerini masaya getirecek ve pazarlık bir kez daha başlayacak. Peki, kim ne talep ediyor? İşte mevcut tablo...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asgari ücrete ara zam için komisyon toplanıyor. Normalde asgari ücret yılda 1 kez belirleniyor. Ama enflasyon artınca "asgari ücrete yapılan zam eridi" yorumları yapıldı. Ve bu yıla özel ara toplantı yapılması kararı alındı. Masada işçi, işveren ve hükümet var. Taraflar bu kez ara zam için teklif ve taleplerini masaya yatıracak...

    2021'de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50'lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti. Şimdi gözler nasıl bir artış yapılacağında. Hangi formül ile ara zammın uygulanacağında.

    Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için 5 bin 879 lira 70 kuruş. Bunun 5 bin 4 lirasını brüt asgari ücret, 775 lira 62 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 100 lira 8 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu kalemi oluşturuyor.

    Peki, kim ne talep ediyor? İşçi kesimi "artan enflasyon ile eriyen zam telafi edilmeli" diyor. İşveren ise ''büyük-küçük bütün işletmelerimize değer katacak her türlü kararın destekçisiyiz. Tüm taraflara çözüm olacak formüller için iş birliğine açığız'' vurgusu yapıyor. Şimdi gözler Cumhurbaşkanı'nın açıklayacağı son kararda.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow