hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Banka kredileri için kritik karar

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Mahkeme, çekilen kredi esnasında yapılan hayat sigortasına yönelik milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren bir karar verdi. Tüketici mahkemesi, hayat sigortasının süresi ile ilgili bildirimde bulunmayan bankayı haksız buldu. Kararla babalarının ölümü sonrası krediyi ödeyen çocukları, ödedikleri tüm parayı faizi ile alma hakkı elde etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankara 1. Tüketici Mahkemesi'nde açılan bir dava, çoğu tüketicinin farkında bile olmadığı durumu gün yüzüne çıkardı. Hayat sigortası yapan ancak sigortayı uzatmak için müşterisine bildirim yapmayan banka sorumlu tutuldu.

    O. E. isimli bir vatandaş, 2012'de özel bir bankadan 67 bin 500 liralık konut kredisi kullandı. Kredi alan kişiye hayat sigortası da yapıldı ve sigorta nedeniyle 699 liralık bedel alındı. O.E., kredi taksitlerini 5 yıla yakın aksatmadan ödedi ancak 2017'de hayatını kaybetti. Çocukları 2020 yılına kadar kredi taksitlerini ödemeyi sürdürdü. Çocuklar bu süreçte babalarının kredi çekerken hayat sigortası yaptırdığını gördü.

    Çocuklar bankaya başvuru yaparak kalan kredi borcundan sorumlu olmadıklarını ve babalarının ölümlerinden sonra yapılan kredi ödemelerinin de iadesini talep etti. Bankadan gelen olumsuz yanıt üzerine konu mahkemeye taşındı. Banka ise mahkemeye gönderdiği savunmada davanın reddini talep etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankara 11. Tüketici Mahkemesi tarafından görevlendirilen bilişkişiler tarafından hazırlanan raporda, "Kredili hayat sigortasının yıllık olarak yenilenmesi sorumluluğu davalı bankaya aittir" tespiti yer aldı. Çocukların dava tarihine kadar ödedikleri kredi taksitlerin bankadan alınmasına, konut kredisinden kalan borçtan dolayı ise borçlu olmadıklarına karar verdi.

    Ailenin avukatı Fırat Bilici ise mahkemenin örnek bir karar aldığına dikkat çekerek, bu karar ile hayat sigortası yapmış olan ancak sigortasını uzatmak için müşterisine bildirim yapmayan bankanın sorumlu tutulduğunu söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow