hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolu kapıda! Sigorta şirketleri hangi zararları karşılıyor?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    İstanbul ve çevresi süper hücreli fırtına tehdidi ile karşı karşıya. Dolu ve sağanak yağış bekleniyor. Mayıs ve haziran aylarında yaşanan doğal afetlerde ağzı yanan tüketici bu sefer daha temkinli. Sigorta şirketlerini arıyor ve yapılacakları soruyorlar. Peki tüketici ne yapmalı? Nasıl tedbir almalı? Sigorta şirketleri hangi zararları karşılıyor? CNN TÜRK muhabiri Beste Uyanık, sigortacılar Turusan Bağcı ve Seda Ökmen'le konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu yaz havalar kışı aratmıyor. Mayıs ve haziran ayının başından bu yana farklı illerde dolu, yağmur ve sel felaketleri yaşandı. Bilanço ise ağır. Sadece İstanbul'da 10.289 ev ve iş yeri zarar gördü. Peki bundan sonra yaşanabilecek bir afette ev sahipleri ne yapmalı? Sigorta ne kadarını kaşılıyor?

    İstanbul'da dolu alarmı

    Hasar durumunda hemen belgeleyin

    CNN TÜRK'e konuşan sigortacı Turusan Bağcı, "Ev sigortası yaptırdığınızda poliçelerde yüzde 99 oranında sel, su baskını ve dolu teminatı otomatik geliyor. Bazı şirketler seçmeli verebiliyor, özellikle iş yerinde. Evlerde çoğunda otomatik gelebiliyor ama kontrol etmekte fayda var. Parkeniz, mobilyanız hatta televizyonunuz, bilgisayarınız, koltuğunuz, ev eşyalarınızın tamamı selden zarar görürse eksiksiz bir şekilde çok hızlı müdahale edilir ve bundan kaynaklı hasarınız ödenir" dedi.

    Dolu sel gibi doğal afetler yaşandığında en çok etkilenenlerden biri de açıkta kalan araçlar. Ancak önemli bir nokta var. Doğal afetlerde aracınıza gelen herhangi bir hasarı sizin ancak kaskonuz ödüyor, yani trafik sigortası yetmiyor. Verilere baktığımız zaman Türkiye'de 20 milyon araç varsa 19 milyonunda trafik sigortası varsa bu araçların sadece 4 milyonu kaskoya sahip.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Meteoroloji uyardı: Dolu yağışı...

    Halı sermek çözüm değil, kasko şart

    Geçtiğimiz dolu felaketinde İstanbul'da 9400 araçlar kullanılamaz hale geldi. Dolu haberlerini gören sürücüler, bu sefer çözümü araçların üzerine halı, kilim sermekte buldu. Çünkü sel ve doludan zarar gören araçların yenilenmesi 80 bin liraya kadar çıkabiliyor. Sigortacılar ise "Halı, kilim sermek çözüm değil, kasko şart" diyor.

    Sigortacı Turusan Bağcı, "Genelde hep karıştırılır. Trafik sigortası karşı tarafa verdiğiniz zararı karşılar. Sizin kendi arabanıza gelen zararı karşılamaz. Sel su baskını dolu gibi olan olaylarda da sizin arabanıza gelir bir zarar verir ve bu trafik sigortasından alınmaz. Bunun için kasko yaptırmanız lazım" dedi.

    Sigortacı Seda Ökmen ise "Sel olduğunda araçlar genelde perte çıkıyor. Burada önemli olan fotoğraf. Aracınızı oynatmadan, plakanın görünür bir şekilde dört bir açıdan fotoğrafının çekilmesi gerekiyor" açıklamasını yaptı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow