hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dövizle borçlanan ne yapabilir?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Piyasadaki hareketlilikten etkilenenler arasında dövizle borçlananlar da bulunuyor. Peki, bu durumdakiler ne yapabilir? Cevabı haberimizde...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kurda öngörülemeyen değişimler yaşandı. Ticaret hayatında bazı sorunlar ortaya çıktı. Vatandaşlar, tedarik anlaşmalarında çıkmaza girdi. Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Yeniocak, "Hakime başvurarak o sözleşmedeki bize aşırı güçlük yaratan borcun bire bir yapılandırması talep etmemize imkan verir. Önemli kriter, sözleşmenin imzalandığı tarihte öngörülemeyecek gelişmenin sonradan yaşanmış olması" dedi.

    YENİOCAK: ZARAR GÖREN UYARLAMA TALEBİNDE BULUNSUN

    Peki, yapılan sözleşme değişen koşullara göre uyarlanabiliyor mu? Doç. Dr. Umut Yeniocak, "Bu durumda olan kişiler uyarlama talebi ile mahkemelere başvurabilirler. Ama mahkemeye başvurmadan önce şu anda sıkıntı çektikleri süreçte vakit geçirmeden muhataplarına böyle bir sıkıntı çektiklerini, mahkemeye gitmeden bunu aramızda uyarlayalım diye talepte bulunmaları faydalı olacak" diye konuştu.

    Eğer anlaşma sağlanmaz ise konu mahkemeye taşınıyor. O halde süreç nasıl işliyor? Doç. Dr. Yeniocak, "Mahkeme öngörülebilir düzeyin üzerinde bir dalgalanmanın yaşanıp yaşanmadığına bakacak. O fazladan yapılan ödemenin iadesi yönünde geçmişe dönük verebilecek. Bunu bildirmeden ödeme yaparsak, sonradan açtığımız davada geçmişe dönük bir para almamız mümkün değil" ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow