hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Enerji talebinin yüzde 10'u Akkuyu'dan

    KAYNAKCNN TÜRK

    Mersin'de inşasına başlanan Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşası tüm hızıyla sürüyor. Akkuyu Nükleer A.Ş. İnşaat ve Üretim Direktörü Rus Mühendis Denis Sezemin, CNN TÜRK'e açıklamalar yaptı. Akkuyu Nükleer Santrali’nin Türkiye için öneminden Türkiye'nin ne kadar enerji ihtiyacını karşılayacağına kadar bir konuda bilgi verdi. Enver Kaptanoğlu ve Güngör Yılmaz’ın haberi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "SANTRALİN İNŞA PROJESİ 20 MİLYAR DOLARI BULUYOR"

    İnşası Mersin’de devam eden Akkuyu Nükleer AŞ. İnşaat üretim ve inşaat organizasyon direktörü Denis Sezemin, CNN TÜRK'e konuştu. Sezemin, "Her şeyden önce projenin önemi enerji güvenliğiyle ilgili. Akkuyu Termik Santrali'nin inşa edilmesi, Türkiye'nin enerjiye olan ihtiyacının yüzde 10'unun karşılanması anlamına gelecek. Ayrıca bu santralde üretilecek elektrik, kömürle üretilecek elektrik enerjisinden daha temiz olacak. Bunun çevre açışından ne kadar önem arz ettiği zaten biliniyor. Bu nükleer santralin inşa projesi 20 milyar doları buluyor. Bahsettiğim bu miktarı yüzde 40'ı yerli piyasadan tedarik edilecektir ki bu da 6,5 milyar dolara tekabül etmektedir. Yani yerli piyasadan malzeme, ürün, hizmetin sağlanması yüzde 40 oranında gerçekleşecek. Ve bu nükleer güç santrali faaliyette bulunduğu sürece Türkiye'nin gayrisafi iş hasılasına katkısı 50 milyar doları oluşturacaktır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "İNŞAAT SAHASINDA 20 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR"

    Sezemin, santralin Türk enerjisine katkısının yanı sıra Türkiye’deki istihdama katkısına da vurgu yaptı. "İnşaat sahamızda şu anda yaklaşık 20 bin kişi çalışıyor. Özellikle belirtmek isterim ki çalışanların yüzde 80'i de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıdır. Bulunduğumuz bölgedeki insanların istihdamı konusunu vurgulamak istiyorum. Sadece geçen sene içerisinde Gülnar'da ikamet edip projede istihdam edilen kişi sayısı 600'e ulaşmıştır. Bunun sevindirici tarafı da bu 600 kişinin yüzde 20'sini kadınlar oluşturmakta. Nükleer santralimiz işletme dönemine geçtiğinde toplamda yaklaşık 4 bin kişi istihdam edilecektir. Bahsettiğim 4 bin kişiden 600'ü Rusya'daki üniversitelerde eğitim görmüş Türk genç mühendisler olacaktır. Bu 600 kişinin 260'ı da şu anda projede görev almaktadır" ifadelerini kullandı. 

    SANTRAL NE KADAR GÜVENLİ OLACAK?

    Nükleer santral deyince herkesin ilk aklına gelen güvenlik oluyor. Peki, Akkuyu Nükleer Santrali tamamlandığında ne kadar güvenli olacak? Sezemin, "Her şeyden saha seçiminden bahsetmek istiyorum. AFAD'ın verilerine göre şu anda inşaatın devam ettiği bölgemiz 5. seviyede inşaat bölgesi olarak değerlendiriliyor. Bu, Türkiye topraklarındaki sismik açıdan en güvenilir bölge olduğunu anlamına geliyor. Daha farklı bir dille tabir etmek gerekiyorsa nükleer santralimizdeki bütün nükleer kurulum ve ekipmanlar gerek uluslararası nükleer güvenliğin tüm gereksinimlerini gerek de uluslararası atom enerjisi ajansının gerekliliklerini karşılamaktadır. Güvenlik açısından her türlü dış etkenlere, depremlere, darbelere veya çok şiddetli fırtınalara dayanabilecek bir şekilde tasarlanmıştır. Hatta dünyanın en büyük uçağının darbesine bile dayanabilecek güçtedir" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AKKUYU SANTRALI NE ZAMAN ÇALIŞACAK?

    Peki, bu dev proje ne zaman bitecek ve santral ne zaman faaliyete geçecek? Sezemin, "Hükümetler arası anlaşmadaki taahhütlerden bahsedersek, bu anlaşmaya göre güç ünitesinin inşaatı için gereken iznin ve diğer izinlerin alınmasından sonra 7 sene içerisinde bir güç ünitesinin inşaatının tamamlanması gerekiyor. Gereken lisansları biz nisan 2018'de aldık. Birinci güç ünitesinin işletmeye alınması dönemi 2025 yılına tekabül ediyor. Fakat biz 2023 yılının Türkiye Cumhuriyeti ve Türk halkı için ne kadar büyük önem arz eden bir tarih olduğunu dikkate alarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılında ilk güç ünitesinin devreye alınması için her türlü çabayı sarf ediyoruz" dedi.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow