hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Faiz oranlarında değişikliğe gidilmedi

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) 2016 yılının son toplantısının ardından faizlerde bir değişikliğe gitmediğini duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası Aralık ayı PPK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, yüzde 8,50 olan faiz koridorunun üst bandını, yüzde 8 olan politika faizini ve yüzde 7,25 olan faiz koridorunun alt bandını değiştirmedi.

    Geçen ayki PPK toplantısında politika faizi yüzde 8 ve faiz koridorunun üst bandı da yüzde 8,50'ye çıkarılırken, faiz koridorunun alt bandı yüzde 7,25'te sabit bırakılmıştı.

    Uzmanlar faizlerde artış bekliyordu

    AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete göre, ekonomistlerin çoğunluğu TCMB'nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında (politika faizi) ve marjinal fonlama oranında (faiz koridorunun üst bandı) artış bekliyordu. Ankete katılan 22 ekonomistin 14'ü yüzde 8 olan politika faizinde 25 ila 50 baz puan artış olacağını öngörürken, yüzde 8,50 olan faiz koridorunun üst bandında 25 ila 50 baz puan artış olacağını tahmin eden ekonomist sayısı 15 oldu.

    Ayrıca, ekonomistlerin 20'si yüzde 7,25 olan faiz koridorunun alt bandında değişiklik beklemezken, 2 ekonomist ise 25 baz puan artış olacağı tahmininde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklamada enflasyona yönelik riskler hatırlatıldı

    MB'nin açıklamasında döviz kuru hareketleri ve petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturduğuna dikkat çekildi.

    Açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin yılın üçüncü çeyreğinde ivme kaybettikten sonra dördüncü çeyrekte kısmi bir toparlanma sergilediğine işaret etmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir.

    Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir."

    Merkez Bankası önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağını belirterek "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir." ifadelerini kullandı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow