hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Faizler düştü, konut satışları hızlandı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Konut satışlarında artış Eylül'de hızlandı. Satışlar geçen ay yüzde 17.8 arttı. Faizlerin yüzde 1'in altına düşmesi de kredili konut satışlarını olumlu etkiledi. Kredi ile satılan konutlarda yüzde 46.7 gibi yüksek bir oranda artış var. Yabancıya konut satışında düşüş ise Eylül'de de sürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye genelinde konut satışları Eylül'de yüzde 17.8 arttı.

    Geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 5.1 azalırken, geçen yılın aynı ayına göre artış 17.8 oldu.

    Türkiye genelinde Eylül'de 108 bin 918 adet konut satıldı.

    Türkiye genelinde ipotekli konut satışları yani kredi ile satılan konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 46.7 ile yüksek oranda arttı, kredi ile 42 bin 83 adet konut satıldı.

    Faizlerin yüzde 1'in altına inmesi ile kredili konut satışlarında sert düşüş yerini son iki aydır hızlı yükselişe bıraktı.

    Toplam konut satışları içinde ipotekli yani kredili satışın payı yüzde 38,6 oldu. İpotekli satışlarda İstanbul 7 bin 310 konut satışı ile yine önde.

    Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı Eylül'de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17.6 artarak 50 bin 972 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 46.8 olarak belirlendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İkinci el konut satışları da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18'e yakın arttı, 57 bin 946 konut satıldı.

    Yabancılara yapılan konut satışlarında Eylül'de azalış yine dikkat çekti. Yabancıları konut satışı yıllık yüzde 27.8 düştü.

    Yabancıların tercih ettiği iller

    Yabancılara konut satışlarında ilk sırayı 359 konut ile Antalya aldı. Antalya'yı İstanbul, Bursa, Aydın, Trabzon ve Yalova takip etti.

    Geçen ay en fazla Irak vatandaşları Türkiye'den ev aldı. Irak vatandaşları 230 konut satın aldı. Irak'ı sırasıyla 140 konut ile Suudi Arabistan, 99 konut ile Rusya, 85 Kuveyt ve 84 konut ile İngiltere izledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow