hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hangi sektör büyüdü, hangisi daraldı?

    Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 büyüdü. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati "Böylece Türkiye, verisi açıklanan OECD ve G20 ülkeleri içerisinde yılın ikinci çeyreğinde en yüksek büyüme kaydeden ikinci ülke oldu'' vurgusu yaptı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş da rakamları ''başarılı bir performans'' diye niteledi. Peki hangi sektör ne kadar büyüdü?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde, yani Nisan-Haziran döneminde yüzde 7,6 büyüdü. Rakamları TÜİK açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de rakamları değerlendirdi. Nebati, "Böylece Türkiye, verisi açıklanan OECD ve G20 ülkeleri içerisinde yılın ikinci çeyreğinde en yüksek büyüme kaydeden ikinci ülke oldu.

    Nebati, "İkinci çeyrekte sadece kuvvetli büyüme performansı göstermedik, aynı zamanda 5 çeyrektir devam eden dengeli büyümeyi bu dönemde de sürdürdük. Bu dönemde geçtiğimiz yıl sonuna kıyasla yaklaşık 900 bin kişilik ilave istihdam sağlandı ve işsizlik oranı yüzde 10,3'e düştü.” ifadelerini kullandı.

    Nureddin Nebati, “Büyümeyi ve istihdamı önceliklendirilen, üretimi ve ihracatı destekleyen Türkiye ekonomi modeli ile elde ettiğimiz bu kazanımlar yılın kalan döneminde de sürecektir. Artık ekonomimizin alamet-i farikası dengeli, sürdürülebilir ve istihdam odaklı büyümedir.'' diye de ekledi.

    Hangi sektör büyüdü, hangisi daraldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ticaret Bakanı Mehmet Muş da rakamları ''Başarılı bir performans'' diye niteledi. İhracatın büyümeye 3,87 puan katkı verdiğine dikkat çekti ve büyümenin yarısı mal ve hizmet ihracatından kaynaklandığını belirtti. İkinci çeyrekte finans ve sigorta faaliyetleri %26,6, sanayi %7,8, bilgi ve iletişim faaliyetleri %5,3, gayrimenkul faaliyetleri %4,1 büyüdü. Tarım, ormancılık ve %2,9 ile inşaat sektörü ise %10,9 daraldı. Yerleşik hane halklarının tüketim harcamaları ise ikinci çeyrekte %22,5 arttı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow