hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    MB faizi ile banka faizi neden farklı? Uzman isim yanıtladı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Merkez Bankası, politika faizini iki yıl sonra tek haneye indirdi. Fakat bankalardan kredi çekmek isteyenler, yüzde 9'luk faizin kredilere yansımadığı görüşünde. Peki, bunun sebebi ne? İstanbul Aydın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Selimler, CNN TÜRK canlı yayınında yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte Prof. Dr. Hüseyin Selimler'in açıklamaları:

    Yüzde 9, hükümetin tek hane indirimi hedefi gibi bir hedef vardı. Bu makro verilerden bağımsız bir karardı. Yani sizin normal şartlarda Merkez Bankası piyasayı okuyup bu kararı verseydi, tabii ki piyasadaki faizler de bunu takip ederdi. Ancak piyasa verilerine bakmayıp sadece tek haneyi indireceğiz hedefiyle hareket edildiği için ve bundan bağımsız alınca dolayısıyla piyasadaki faizler inmedi. Şöyle düşününün. Bir banka olarak yüzde 25-30'la topladığınız bir mevduatı, sizin yüzde 12-15'le kredi olarak verme imkanınız var mı? Bir esnafın 10 liraya aldığı malı 3 liraya, 4 liraya satması gibi bir husus oluşur. Doğal olarak bu olmaz. Nereye yansıdı bu? Sadece kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarına yansıdı. Sebebi de şu. Bu faiz oranları Merkez Bankası tarafından belirleniyor. Ama diğer faiz oranları tüketici kredisi, ticari krediler bankaların kendi kaynak maliyetine göre belirleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MB faizi ile banka faizi neden farklı Uzman isim yanıtladı

    Şimdi Merkez Bankası politika faizi yüzde 9'a düşürdü. Tabii ki bankalar da bu oranlardan Merkez Bankası'ndan borç alıyor. Ama bankaların toplam pasifinde yani buldukları kaynakların yüzde 60'ı mevduattan oluşuyor. Merkez Bankası aldıkları paraların payı yüzde 2'lerde. Yani Merkez Bankası bankalara yüzde 9'la değil, 0 faizle para vermiş olsa bile bankaların kaynak maliyeti çok fazla aşağıya düşmez. Dolayısıyla bankalar kaynak maliyetini aşağıya düşüremediği zaman mecburen kredi faizlerinde yüksek tutmak zorunda. Mevduata yüzde 30 verdiği yerde, biz bankaları da yüzde 30'un altında kredi vermeye zorlayamayız. Politika faiz oranı piyasa şartlarından bağımsız olarak belirlendiği için diğer faiz oranları bunları aşağı çekmedi. Ne yapmaya çalışıldı? Makro ihtiyaç politikalarla faiz oranları aşağı çekilecek uygulamalar geliştirildi. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow