hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası'ndan enflasyon değerlendirmesi

    Merkez Bankası %36.08'e yükselen enflasyonu değerlendirdi. Yıllık enflasyonun tüm ana gruplarda yükseldiğine vurgu yapılan değerlendirmede enflasyondaki yükselişe en belirgin katkının temel mal ve gıda alt grubundan geldiği belirtildi. Ve "bu dönemde birçok kalem üzerinde döviz kuru gelişmelerinin yansımaları hissedilirken, kur geçişkenliğinin yüksek olduğu temel mal grubunda fiyatlar özellikle dayanıklı tüketim malları öncülüğünde yüksek bir oranda artmıştır" denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası TÜFE'de yıllık bazda %36,08 seviyesine çıkan Aralık ayına ilişkin aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı. Enflasyondaki yükselişe en belirgin katkının temel mal ve gıda alt grubundan geldiğene dikkat çekildi. Ve döviz kurlarının etkisi işaret edildi.

    Merkez Bankası değerlendirmesinde "Bu dönemde birçok kalem üzerinde döviz kuru gelişmelerinin yansımaları hissedilirken, kur geçişkenliğinin yüksek olduğu temel mal grubunda fiyatlar özellikle dayanıklı tüketim malları öncülüğünde yüksek bir oranda artmıştır" denildi.

    Dayanıklı tüketim malları arasında da otomobil fiyatlarındaki artışın dikkat çektiği belirtildi. ''Gıda grubunda yıllık enflasyon taze meyve ve sebze kalemlerinde görece daha ılımlı seyrederken, girdi maliyetlerinin etkisiyle taze meyve ve sebze dışı kalemlerde kayda değer bir oranda yükselmiştir. '' tespiti yer aldı.

    Ve ''Türk Lirası'ndaki değer kaybı, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir ile tedarik zincirlerinde devam eden aksamalar neticesinde üretici fiyatları kaynaklı baskılar oldukça güçlü seyretmiştir'' değerlendirmesi geldi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow