hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Otomobilde ÖTV oranları belli oldu

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Otomotiv sektöründe Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) düzenleyen kararname yayımlandı. Yeni ÖTV düzenlemesiyle birlikte sadece sıfır otomobillerde değil, ikinci el otomobillerde de fiyat artışı yaşanması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Günlerdir merakla beklenen otomobil fiyatlarına uygulanacak ÖTV oranları Resmi Gazete'de yayımlandı. 

    Yapılan yeni düzenlemeler sonucunda piyasada ticareti söz konusu olan araçların yüzde 60'ından fazlasını ilgilendirirken otomobil fiyatlarında yüzde 10'u bulan artışlar yaşanması bekleniyor. 

    Son birkaç aydır döviz kurlarında yaşanan sert yükselişler nedeniyle zor günler yaşayan otomotiv sektörünü artan vergi yüküyle daha da zorlu günler bekliyor.

    Eski ÖTV oranlarında 1600 CC motor hacmine sahip araçlarda yüzde 45 olan vergi dilimi yeni ÖTV düzenlemesine göre yüzde 60'ı bulabilecek. 

    Burada ana kriter otomobilin vergisiz satış fiyatı olacak. 40 bin liraya kadar olan araçlara yine yüzde 45 ÖTV uygulanırken, 40 bin lira ile 70 bin lira arasındaki otomobiller için bu oran yüzde 50 olacak. 

    70 bin liranın üstü otomobiller ise ise yüzde 60'lık ÖTV dilimine dahil edilecek. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yüzde 18'lik KDV de hesaba katıldığında 1600 cc motor hacminde 70 bin liradan pahalı araçlar için ÖTV+KDV oranı yüzde 89'u bulacak. Yani başka bir deyişle bu statüdeki araçlar için yeni ÖTV düzenlemesi anahtar teslim fiyatlarına yüzde 10'u aşan vergi artışı anlamına geliyor. 

    Aradaki farkı net fiyatlarla açıklamak gerekirse, yeni düzenleme öncesinde 70 bin liralık bir otomobilin KDV+ÖTV satış fiyatı 119 bin 700 lirayken bugünden itibaren 132 bin 300 liralık anahtar teslim fiyatından satılacak. 

    1600 CC ile 2000 CC motor hacmine sahip otomobillerin ÖTV oranları ise iki farklı fiyat dilimine göre belirlenecek. 100 bin liranın altındaki vergisiz satış fiyatı olan otomobillerde ÖTV oranı yüzde 100 olacak. 100 bin liranın üzerindeki otomobillerde ise ÖTV oranı yüzde 110 oldu. 

    1600-2000 CC motor hacmindeki otomobilleri için bugünkü düzenleme öncesinde yüzde 90'lık ÖTV oranı uygulanıyordu. 

    ÖTV ile KDV oranı birlikte değerlendirildiğinde yeni ÖTV düzenlemesi ile 1600 CC ile 2000 CC arasındaki otomobillerin oranı yüzde 124'ten yüzde 148'e kadar ulaştı. 

    Yani vergisiz satış fiyatı 150 bin lira olan 1600 CC motor hacmindeki bir otomobil için anahtar teslim fiyatı 336 bin lirayken düzenleme sonrası 372 bin lira oldu. 

    2000 CC motor hacminin üzerindeki otomobillerde ise herhangi bir fiyat aralığı belirlenmedi anca yüzde 145 olan ÖTV oranı yüzde 160'a çıkarıldı. Kabaca bir hesapla 2000 CC motor hacmine sahip 150 bin liralık bir otomobilin vergiler dahil anahtar teslim fiyatı yaklaşık 433 binden 460 bin liraya çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hangi mükellefler vergi barışından yararlanamaz?

    Vergi Usul Kanunu'nda Kaçakçılık Suçları ve Cezalarını düzenleyen maddede (359/b) geçen "defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler" yararlanamıyor.

    Öte yandan, asıl veya suretleri tamamen veya kısmen sahte olarak düzenlenen belgeleri kullananlar, matrah veya vergi arttırımı hükümlerinden yararlanabiliyor.

    Elektrik motorlu araçlarda, motor gücü 50 KW'yi geçen ancak silindir hacmi 1,800 cm3'ü geçmeyen otomobillerden ÖTV matrahı 50,000 TL'yi aşmayanlar için ÖTV yüzde 45, 50,000-80,000 TL olanlar için yüzde 50 olarak uygulanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elektrikli otomobillerde, 100 KW motor gücüne sahip ve silindir hacmi 2,000 ile 2,500 cm3 arasında olanlardan ÖTV matrahı 100,000 TL'yi aşmayanlar için ÖTV oranı da yüzde 100 olarak belirlendi.

    'İkinci elde de fiyatlar artacak'

    Otomotiv sektörünün deneyimli markalarından ASF Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Fidan ÖTV zammının ikinci el piyasası üzerinde yaratacağı etkileri değerlendirdi. Yeni düzenlenen ÖTV oranlarının 2.el fiyatlarını da hareketlendireceğini söyleyen Fidan'ın değerlendirmeleri şöyle:

    "ÖTV artışına konu olan araçların fiyatları değişeceği için ikinci eldeki fiyatları da benzer oranlarda artacak ve yeni piyasa fiyatları oluşacaktır. ÖTV artışından etkilenmeyecek araçların ikinci el fiyatları her ne kadar etkilenmeyecek gibi dursa da genel dalgalanma bu araçların da fiyatlarının az da olsa oynamasına etken olacaktır. 

    Bunun sebebi de ÖTV etkisinde olan sıfır araçların daha az satılacak olmasıdır. Bu araçlara yönelmeyecek kişiler daha çok ikinci el piyasasında olacağından ikinci eldeki talep arzın üzerine çıkabilir. Bu da doğal olarak fiyatları yukarı yönde hareketlendirir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow