hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Personel alımında mizaç testi

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Liyakata bağlı insan kaynağını belirleyen faktörlerden biri de uzmanlara göre kişinin mizacı. Bir eğitim modeli olarak kullanılan dokuz tip mizaç modeli, insan kaynaklarına uyarlandı. İstenen yönetici ya da çalışan profiline ulaşılmasını sağlayınca kamu kurumlarında da kullanılmaya başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Önce eğitim alanında öğrenci başarısının artması için kullanıldı, Şimdi İse liyakata bağlı insan kaynağı oluşturmada kullanılıyor. Kişinin bir göreve hazır olup olmadığı ya da yeterliliği mizacıyla belirleniyor.

    Uygulamayı, Dokuz Tip Mizaç Modeli Derneği başlattı. Derneğin Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Enver Demirel Yılmaz'a göre, "mizaç" bizi biz yapan psikolojik DNA'mız. CNN TÜRK'e konuşan Yılmaz, "Bizim test ölçme ve değerlendirme sürecimizle, kişi yüzde 60/70 oranında 15 dakika içerisinde gerek liyakat, gerek mizaç gerekse de erdemlik düzeyinde belirlenebiliyor. Biz mutfakta üreten insanı servisçi olarak kullanıyoruz. Servis yapacak kişiyi organizatör ya da organizatörden mutfakta yemek yapmasını bekliyoruz" dedi.

    Uygulamaya göre önce istenilen pozisyon için aranan mizaç tipi belirleniyor. Yapılacak iş için gerekli olan beceri ve yetkinlikler araştırılıyor. Yılmaz, "Size, hayatın içindeki bireysel olgunluk performansı anlamında da bir test yapıp bunların üçünün ortalamasını alıyoruz. Sizin yüzde kaç olarak o işe hazır olup olmadığınızı belirliyoruz" şeklinde konuştu. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sorular sadece ilgili kişiye değil, çalışma arkadaşlarına da yöneltiliyor. Onların verdiği yanıtlar da sonuca etki ediyor. "Amaç herkesin karakterine uygun işte çalışması ve iş yaşamından daha iyi sonuç alınması" diyen Yılmaz, şöyle konuştu:

    "İnsan objektif bir şekilde test edildiği için hem kendisi mutlu oluyor hem çalışma ortamında rahat oluyor hem de istenilen iş gerçekleştirilmiş oluyor."

    Liyakata bağlı insan kaynağının belirlenmesini amaçlayan model, Ankara'da bazı stratejik kamu kurumlarında da kullanılıyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow