hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Peynir fiyatlarındaki artış durur mu?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Temel gıdada KDV oranı yüzde 1'e düştü. Bu gıdalardan biri olan peynir fiyatları ise uzun zamandır oldukça yüksek. Peki, fiyatlar enflasyonun düşmesiyle düşer mi? Üretici ne diyor? Detaylar CNN TÜRK ekibinden Burçak Bozkuş ve Sercan Sever'in haberinde...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye ekonomi modeli yeni adımlar kapsamında temel gıdada KDV oranı yüzde 1'e düştü. O gıdalardan biri olan peynir fiyatları ise uzun zamandır yüksek. Peki, bu yükselişin nedeni ne? Neler yapılmalı? CNN TÜRK'e konuşan İstanbul Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı Ömer Demir, "Girdiler böyle artmaya devam ederse fiyatlar daha da yükselecek. Neden? 5 lira zam geliyor, aradaki vurguncular bunu 25 liraya çeviriyorlar. 2 lira zam geliyor 12 lira yapıyorlar bunu" dedi.

    Üreticiye göre girdi maliyetleri düşürülmeli. Ömer Demir, "Bu hayvanları, eğer bunların girdilerini ciddi manada düşük alamazsa, buradaki üreticimiz ürünü atmakta zorlanıyor. Zorlandı mı süt hayvanını kesime gidiyor. Süt hayvanının kesime gitmesi yanlış ve faciadır" diye konuştu.

    "DEVLET STOKÇULARA DUR DEMELİ, GEREKLİ ÖNLEMİ ALMALI"

    Peki, üreticinin beklentileri ne? Demir, "Devletimiz genele yayıp, gerekirse ithal edip bu aradaki stokçuları ortadan kaldırması lazım. Devlet ithal etsin gübreyi, yemi, malları ellerinde kalsın bunların. Bizim hammaddemizi alıp ürünümüze yansıtamadığımız zaman yeterli ürünü de alamıyoruz. Alamadığımız zaman 30 kg inekten süt alırken 20 kilo aldım mı azalıyor, az aldım mı da ürüne daha çok maliyet biniyor" ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow