hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sitede yönetim mafyanın eline mi geçti?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Yeni yılla birlikte site ve apartmanlardaki aidatlarda fahiş artışlar var. Hal böyle olunca da her hafta farklı ilçelerden yükseliyor isyan sesleri. Zamlar protesto ediliyor. Şeffaf yönetim istiyoruz diyen vatandaşlar duruma tepkili. Peki bu durum neden oldu? Site yönetimlerindeki sıkıntılar neler? Site sakinleri adeta "mafyatik yönetimi" nasıl bertaraf eder, hukuki hakları neler? Detaylar haberimizde...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Site ve apartmanlardaki aidat krizi bitmek bilmiyor. Zam üstüne zam, site sakinlerini adeta canından bezdirdi. Yapılan yüzde 200'lük fahiş zamlar tepki çekiyor, eylemlere de konu oluyor. Kentsel Tesis Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, "Kanundaki açıklar nedeniyle bazı mafyatik gruplar, mafyatik yönetim anlayışıyla sitedeki kat maliklerine sitenin yaşam alanını yaşanmaz bir biçime sokmuştur. Bu anlamda günümüzde yüksek aidat avansı toplamaya çalışan sitelerdeki bütçeleri kendi menfaatine harcayan kişi ve kişilerle de günümüzde karşılaşmaktayız. Beylikdüzü, Avcılar tarafında toplu yaşam alanının ağırlıklı olduğu yerlerde bu tip mafyatik gruplarla mücadele etmekteyiz" dedi.

    Sitede yönetim mafyanın eline mi geçti

    Bu sitede toplamda 720 daire var. İddiaya göre 2022 Ağustos ayında aidatı 660 liraydı. Ancak yılbaşı zamları sonrası Ocak 2023'te oda sayısına göre bu rakam en düşük 780, en yüksek 1500 lira oldu. Yüzde 127 artışın yaşandığı bu sitede, site yönetimi sadece aidatlardan 1 yılda toplam 10 milyondan fazla para alıyor. Site sakinleri konuya ilişkin itiraz dilekçeleri vermiş, şikayetlerini dile getirmiş ancak ne konuyla ilgilenen, ne gerekli adımları atan ne de bir açıklama yapan var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sitede yönetim mafyanın eline mi geçti

    2020 yılı itibariyle Türkiye'de 38 milyon 400 bin konut açıklandı. Bunun 19,5 milyonu site ve apartmanlardan oluşmakta. İstanbul'daki lüks siteler başta olmak üzere aidatlar ise kiralarla yarışır halde. Büyük sitelerde yaşayan birçok kişi ise site yönetimlerinden şikâyetçi. Fahiş aidat istendiğini söylüyor site sakinleri. Yapılan zamlardan ve site sakinlerini borç yükü altına sokan durum giderek zorluyor onları. Bazılarının usulsüz ve lüks olduğunu iddia ettikleri yatırım/demirbaş giderlerinden yakınıyorlar. Peki site sakinleri tehdit mi ediliyor? Sitelerde yönetim mafyanın eline mi geçti?

    Sitede yönetim mafyanın eline mi geçti

    Kentsel Tesis Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, "Asgari ücretlerdeki artışlar nedeniyle sitelerin bütçelerinin yüzde 70'lik kısmı personel giderleridir. İşte bunu bir fırsat olarak bilip artışlar yapma gereksiniminde olan muafiyeti gruplar, bu artışları kira tutarlarının çok çok üstünde yüzde 120'lere varan artışlar yapmaktadır. Mesela bundan 3 ay önce 900 TL olarak toplanan bir aidat bütçesi varken, dün bir şikayet aldık 1600 TL'ye çıkmış, çıkartılacak bir aidat bütçesinden bahsediyoruz ki kat malikleri bundan şikayet etmektedir. Günümüzde site yöneticisi olmak için herhangi bir hukuki şart aranmıyor. Hal böyle olunca da kişinin sabıka kaydı, tesis yönetimi ile ilgili uzmanlığı, kat mülkiyeti kanunu ile ilgili söz hakkı, bilgi ve becerileri göz önünde bulundurulmuyor maalesef. Bu sayede site yönetimlerine seçilen işini bilmez art niyetli kişiler, site yönetimlerinde yönetebiliyor günümüzde" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sitede yönetim mafyanın eline mi geçti

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Durum böyleyken, site sakinlerinin hukuki hakları neler? Kira ve Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Batuhan Bulut, "Yöneticiler ile kat malikleri arasında bir vekâlet ilişkisi bulunmaktadır. Yani kat malikleri ne karşı hesap vermekle yükümlüdür. O itibarla yönetimin yapmış olduğu harcamaları usulüne uygun yapmadığını düşünüyor ise kat malikleri, muhakkak bununla ilgili yönetici hakkında dava açabilirler. Hatta ve hatta yönetici ve yönetim genel kurulda ibra edilmiş olsa dahi ibra edildikten sonra hala daha kat maliklerine gidip dava açarak yönetimin yapmış olduğunu belirttiği bu harcamaların yapılıp yapılmadığını, bunlara ilişkin fiş, fatura, dekontların sunulup sunulmadığını ve ödemesi yapılan yerlerden gerçekten bu ödemelerin tahsil edilip edilmediği, bu ödeme yapıldığı söylenen yerlerde bu paraların gidip gitmediği araştırılsın diyerek dava açabilme hakları var. Hatta ve hatta biraz daha öteye giderek güveni kötüye kullanma suçuna yönelik olarak yöneticiler hakkında şayet Türk Ceza Kanunu'nda belirtilmiş olan şartlar gerçekleşmiş ise suç duyurusunda bulunma hakları dahi mevcut" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayrıca kat malikleri mevcut yönetimi değiştirmek isterlerse üçte bir kat maliki veya denetçi yöneticiye başvurarak olağanüstü genel kurul toplantısı yapılmasını talep edebilir.

    Sitede yönetim mafyanın eline mi geçti

    Ve bu isyanlar sonuç verdi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı devreye girdi. Site yönetimi ile ilgili kanuni düzenleme yapıldı. Halihazırda faaliyet gösteren Konut Politikaları Şube Müdürlüğü, "Konut Politikaları ve Tesis Yönetim Hizmetleri Şube Müdürlüğü" olarak değiştirildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow