hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin yatırım haritası

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Türkiye'ye son 5 yılda en fazla yabancı yatırım Hollanda'dan geldi. Yabancıların 5 yılda 33,3 milyar dolar olan yatırımlarında ilk sırayı, 8 milyar 479 milyon dolarla imalat sektörü aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YABANCI YATIRIMCININ YÜZDE 64'Ü AVRUPALI

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, 2016-2020 döneminde yurt dışında yerleşik kişilerin Türkiye'deki doğrudan yatırımlarının tutarı toplam 33 milyar 348 milyon dolara ulaştı. Doğrudan yabancı yatırımların bölgelere göre dağılımına bakıldığında, 21 milyar 526 milyon dolarla ilk sırada Avrupa yer aldı. Avrupalıların Türkiye'ye yatırımı söz konusu dönemde toplam yabancı yatırım tutarının yüzde 64,5'ini oluşturdu.

    8 AYDA 599 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPTILAR

    Ülkelere göre dağılımına bakıldığında ilk sırada 5 milyar 365 milyon dolarla Hollanda'nın yer aldığı görüldü. Azerbaycan'dan yatırımcılar da ülkede 2 milyar 928 milyon dolarlık yatırım yaptı. Bu yılın 8 aylık döneminde ise Türkiye'ye 3 milyar 441 milyon dolar uluslararası doğrudan yatırım girişi oldu. Hollanda bu dönemde de Türkiye'ye en çok doğrudan yatırımın geldiği ülke olarak dikkati çekti. Hollandalı yatırımcılar ülkeye 8 ayda 599 milyon dolar yatırım yaparken, ABD'li yatırımcılar 566 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yabancı yatırımcıların 2016-2020 döneminde en çok tercih ettiği sektör ise "imalat" oldu. Yabancıların söz konusu sektördeki yatırımlarının tutarı 8 milyar 479 milyon doları buldu.

    EN FAZLA ŞİRKETİ SURİYELİLER KURDU

    Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirketlerin ülkelere göre dağılımı incelendiğinde, bu yıl itibarıyla en fazla şirketi Suriyelilerin kurduğu görüldü. Ülkede Suriye sermayeli 12 bin 908 şirket faaliyet gösterirken, Almanya sermayeli 7 bin 667 şirketin bulunması dikkati çekti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow