hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzman isim anlattı: Altında yükseliş devam eder mi?

    Küresel piyasalarda gözler gelecek hafta ABD Merkez Bankası’nın açıklayacağı yılın ilk faiz kararına çevrildi. Faiz artışı beklentisi var ve bu durum altını baskılıyor. Önümüzdeki günlerde altın ve dolarda beklenti ne yönde? Borsada halkla arzlarda umduğunu bulamayan genç yatırımcının kriptoya geri döneceği söyleniyor? Detayları Ekonomist Prof. Dr. Murat Ferman aktardı. Buse Güngör'ün haberinde...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomist Prof. Dr. Murat Ferman detayları şu ifadelerle aktardı;

    Yeni yılın birinci çeyreğinin de üçte birini tamamlamış durumdayız. Her yeni yılın ilk ayı özellikli bir döneme işaret eder. Çünkü netice itibariyle bir önceki yıldan devreden bazı stoklar veya öğrenilmiş bazı ezberler olduğu gibi, yeni yılın bundan sonraki bölümüne veya gidişatına ait vaziyete edişler, mesaj verişler ya da piyasa aktörlerinin yol ve yordam konusundaki ilk işaretleri verdiği, etrafı kolladığı bir dönemdir. Bu birinci ay içerisinde genel ezberler pek bozulmadı.

    Her sene aralık ayında genelde dolar aşağı yönlü hareket eder. Biraz görece değer kaybeder. Özellikle altın değerlenir. Geçtiğimiz aralık ayında da bu oldu. Ocak ayında da dolar yeniden toparlanır ve doların yeniden toparlanması diğer yatırım araçlarını sizinle işaret ettiğiniz gibi baskı altına alır. Şimdi bu genel kuralın dışında son dönemlerde devam eden FED’in sürekli faiz arttırmasından mütevellit bir güçlü dolar sendromu var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolar son 16-17 ay içerisinde üst üste faiz artırımlarıyla, güçlü dolar sendromunu daha da kuvvetlendirerek devam ediyor. Bu da defaatle sizle daha evvel de konuştuğumuz ve geçen sene de hep beraber yaşadığımız gibi örneğin dünyada savaşlar devam ederken güvenli liman olması gereken altını böyle kopup gitmesine veya yukarı yönlü hani 2 bin dolarlarını üstünde bir koşuya başlamasına müsaade etmiyor ya da kriptonun üzerinden sopayı eksik etmiyor.

    GÜÇLÜ DOLAR SENDROMU NE ZAMAN DİĞER ARAÇLARA NEFES ALDIRACAK?

    Orada da mutabık kalınan mesele şundan ibaret FED ne zaman faiz indirimine başlarsa o zaman bir parça daha diğerleri nefes alabilecekler. Hatırlayacağınız gibi ekim-kasımdan itibaren hani geçtiğimiz yılı biraz böyle dolar sopasının altından kurtularak ferahlayarak tamamlamak isteyen çevreler, sermaye piyasaları, altıncılar, kriptocular ‘Geldi geliyor. Beklenmekte olan geliyor. Faiz indirimine geçiliyor’ gibi birtakım raporlar, söylenceler ortaya çıktı ama şimdi anlaşılıyor ki FED böyle faiz indirimleri gitmesi için en az bir çeyrek yani ilk üç ay. Benim de aylardır savunduğum ve okuduğum üzere ikinci çeyreğin sonunu beklemek gerekiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow