hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yurt dışından döviz getiren kazanacak | YUVAM hesabı nedir?

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında YUVAM hesabından bahsetti. Hesabın döviz cinsi getirisinin yüzde 4 olduğuna dikkat çekti. Peki, YUVAM hesabı nedir? Sistem nasıl bir avantaj sağlıyor? İşte detaylar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bahsettiği YUVAM hesabı, yani özetle yurt dışındaki gurbetçiye kur korumalı sistemden yararlanma imkanı getiren hesap.

    DÖVİZİ YUVAM HESABINDA DEĞERLENDİRENİN AVANTAJI NE?

    YUVAM hesabı, yurt dışında yerleşik kişiler ile bu kişilerin yurt dışındaki şirketlerinin tasarruflarını Türkiye'deki bankalarda değerlendirmelerini sağlıyor. Ve Merkez Bankası'nca kur koruma güvencesinin yanı sıra ilave getiri garantisi veriliyor.

    Sistem yeni ekonomi paketinin açıklanmasının ardından hayata geçen kur korumalı sistemden hemen sonra devreye girdi. Peki, bu hesaptan yararlanmak isteyenlerin avantajı ne oluyor?
    Hangi vadede ilave getiri oranı ne?

     Yurt dışından döviz getiren kazanacak | YUVAM hesabı nedir

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YUVAM HESABINDA ÖRNEK GETİRİ HESAPLAMASI

    Sistemde açılan bir hesap ne kadar getiri sağlayabilirin yanıtı ise bir tık ile alınabiliyor. Bunun için örnek hesaplamalar, Merkez Bankası'nın YUBAM hesabına ilişkin internet sayfasında yer alıyor.  https://yuvam.tcmb.gov.tr adresinden getiri hesaplayıcı bölümünden örnek hesaplama yapılabiliyor.

    Yurt dışından döviz getiren kazanacak | YUVAM hesabı nedir

    Bu hesaplama yöntemine göre örneğin 100 bin dolarlık bir birikimi YUVAM hesabında 24 ay vade ile değerlendirmek isteyen bir hesap sahibi ne kadar getiri sağlar? Hesabın açıldığı dolar kuru 14,50 olarak düşünülürse, 24 ay sonra da kapatma kuru 16 olarak hesaplansa burada getiri dolar bazında yüzde 24 oluyor. Yani 100 bin dolar bu hesaba göre 24 ay sonra yuvam hesabında ortalama 124 bin dolar oluyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow