hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kalp hastalıkları neden artıyor?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Kalp ve damar hastalıklarını tetikleyen bir çok sağlık problemi var. Çoğu zaman alakasız gibi görünse de aslında bir çok metabolik hastalık kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Peki, bu hastalıklar neler? CNN TÜRK muhabiri Dilay Dilaver ve kameraman Yasin Kamaloğlu, Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun'a sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şüphesiz ki ölüme en çok neden olan hastalıkların başında kalp ve damar hastalıkları geliyor. Peki, kalp ve damar hastalığına neden olan ya da davetiye çıkaran diğer hastalıklar neler? CNN TÜRK'e konuşan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, şunları söyledi:

    Bazı hastalıklar var ki kalp hastalıkları ile iç içedir. Biri diğerini tamamlar veya birinin olması diğerinin şiddetine komplikasyonu yan etkisini arttırır. Kalp ve damar sağlığının bozulmasını tetikleyen etkenlerin başında şeker hastalığı geliyor. Bir kişide diyabet hastalığı varsa ve 10 yıl geçtiyse artık bu hastaya damar hastalığı var mı yok mu diye bakmadan direkt damar hastalığı var diyoruz. Zemindeki böbrek hastalığı uzun yıllardır şekerin böbreğe etkisi, tansiyonun böbreğe etkisi, kalbin böbreğe etkisi ve bunların hepsini bir araya getirdiğin zaman bakıyorsunuz ki hem böbreğin regülasyonu oldukça zor hale geliyor hem kalbin düzenlenmesi son derece zor hale geliyor.

    Yaklaşık iki yıldır dünyayı etkisi altına alan Covid-19 da kalp ve damar hastalıklarının artmasına yol açıyor. Prof. Dr. Bilal Boztosun, "Covid-19 geçirseler dahi göğüs ağrısının devam ettiğini, kalp kasının etkilendiğini, kalp yetmezliği ile geldiğini görüyoruz. Ne yazık ki Covid de artık bizim için bir risk faktörü oldu" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow