hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mide küçültme ameliyatının riskleri neler?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Mide küçültme ameliyatlarının ardından bazen ölüm haberleri de beraberinde geliyor. Son olarak; iddiaya göre İzmir'de 17 yaşındaki bir çocuk, ameliyatın ardından rahatsızlanarak hayatını kaybetti. Peki, bu ameliyatın riskleri neler, kimler ameliyat olmamalı ve başka çözümler mümkün mü? CNN TÜRK Muhabiri Cansel Kiraz ve kameraman Caner Emre Kınacı, Doç. Dr. Mehmet Karabulut'a sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mide küçültme ameliyatı, zayıflamak, daha sağlıklı bir yaşama kavuşmak için obezite hastalarının tercih ettiği bir yol ama bazen son derece riskli olabiliyor. İzmir'in Torbalı ilçesinde yaşayan 17 yaşındaki kick boks sporcusu Furkan Onay da bu yolu seçti. Ameliyat oldu ama iddiaya göre enfeksiyon kaptı, 7 günlük yaşam mücadelesinin ardından hayatını kaybetti.

    Peki, bu ameliyatı kimler olmalı, kimler olmamalı? Riskleri neler? CNN TÜRK'e konuşan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Karabulut, "Vücut kitle endeksi dediğimiz bir kavram var. Bu da kişinin kilogramı boyunun metrekaresine oranla hesaplanan bir değer. Bu değer 40'ın üzerinde olanlar, bunlar ameliyat olmakta. Ayrıca vücut kitle endeksi 35'in üzerinde olup obeziteye bağlı yandaş hastalığı olan hipertansiyon, mide küçültme ameliyatı olabilir. Hipertansiyon kardiyal sorunları olan şahıslarda riskler yüksek. Ameliyata bağlı birçok risk olabilir. Kaçak dediğimiz dikişlerin açılması, enfeksiyon kapması gibi sorunlar olabilir" dedi.

    Doç. Dr. Mehmet Karabulut mide küçültme ameliyatının deneyimli merkezlerde yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Her obezite olan mide küçültme ameliyatı olmamalı diyor ve ekliyor:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Öncelikle obezite ameliyatına karar vermeden önce kişi, 3 yıl boyunca egzersiz diyet ve ilaç tedavilerini denemesi gerekiyor. Eğer bu diyet ve ilaç tedavilerine rağmen kilo veremiyorsa ve aşırı kilo devam ediyorsa o zaman ameliyat ciddi bir merkezde olabilir. Ameliyattan önceki uygulamalara dikkat edilmesi gerekiyor. Bunlar diyet programına devam edilmesi, egzersizlere, fiziksel aktivitelere dikkat edilmesi ve spor yapılması gerekiyor".

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow