hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sağlık Bakanlığı sıtma rehberini yayınladı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Sağlık Bakanlığı, 25 Nisan Dünya Sıtma Günü'nde "Sıtma Vaka Yönetim Rehberi" yayınlandı. Rehberde sıtmanın nasıl bulaştığı, yurt dışı seyahat öncesi ve seyahat sırasında yapılması gerekenler yer aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'de yerli sıtma vakası yok. Ancak zaman zaman yurt dışı kaynaklı vakalar tespit edilebiliyor. Sıtma vakasının yaşandığı ülkelere gidenler, paraziti oradan alarak hastalığa yakalanabiliyor. Verilere göre, her yıl ortalama 200-250 yurtdışı kaynaklı sıtma vaka bildirimi oluyor. 25 Nisan Dünya Sıtma Günü'nde "Sıtma Vaka Yönetim Rehberi "yayınlandı.

    Rehberde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın bilgilendirmesine de yer verildi. Koca, "Sıtma dünyada büyük çoğunluğu Afrika kıtasında yer alan 91 ülkede yaygın olarak görülen bir enfeksiyon hastalığıdır." dedi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 2016 yılında yüzde 90'ı Afrika bölgesi ülkelerinde olmak üzere dünya genelinde 216 milyon sıtma vakası olduğunu ve bunlardan 445 bininin hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.

    Rehberde sıtmanın çeşitleri, nasıl bulaştığı bilgisi yer aldı. Bu kapsamda da "Hastalık insanlara esas olarak parazit taşıyan anofel cinsi dişi sivrisineklerin sokmasıyla bulaşıyor. Bunun dışında kan yoluyla, enjektör veya iğnelerin ortak kullanımıyla, doğumda anneden bebeğe geçebiliyor. Hastalık genellikle 1 ay içinde belirti veriyor." denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Korunma ve tedavi yöntemleri başlığında ise seyahat öncesi, sırası ve sonrası yapılacaklara dikkat çekildi. Bu kapsamda da seyahat öncesi en az 15 gün önce seyahat sağlığı merkezlerine başvurularak gidilecek ülkedeki sıtma riski hakkında bilgi alınabileceği ve koruyucu ilaç temin edilebileceği ifade edildi. Seyahat esnasında sıtma, riskli ülke/bölge ziyaretlerinde sivrisinek sokmalarından korunmak için uzun kollu gömlek ve pantolon giyilmesi, konaklamak ve dinlenmek amacıyla kliması olan kapalı yerlerde veya kapı ve pencerelerinde sineklik olan yerlerde kalınması önerildi.

    Seyahat dönüşü baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk gibi şikâyetler olması durumunda ise en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmasına dikkat çekildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow