hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    1974'den bu yana Yunanistan ile 4’üncü büyük kriz | Video

    Yunanistan ile Türkiye arasındaki Ege ve Akdeniz'deki gerilim sürerken, iki ülke bugüne kadar 4 büyük kriz yaşadı. Yunanistan ile Türkiye arasında 1974'ten bugüne yaşanan krizler, başlatan süreçler ve ulaşılan çözümler araştırma haberimizde...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1974-1976 Ege Denizi’nde Kıta Sahanlığı Krizi, 1987 Kıta Sahanlığı ve Petrol Arama Krizi, 1996 Kardak krizi olmak üzere üç defa ciddi kriz yaşayan Türkiye ve Yunanistan bugün dördüncü kriz ile karşı karşıya.

    Kıta sahanlığı konusu Türkiye ve Yunanistan arasında uyuşmazlık düzeyinde ilk kez, Türkiye’nin 18 Ekim 1973 tarihinde Ege Denizi’nde Türk karasuları dışında ve kıta sahanlığında bulunan alanlarda Türk Petrolleri Anonim Ortaklığına 27 adet petrol arama ruhsatı vermesiyle gündeme geldi.

    Arama izinleri ise Yunanistan’a ait olan Semadirek, Limni, Midilli, Bozbaba, Sakız, İpsara ve Antipsara adalarının batısında bulunan deniz yataklarının üzerindeydi ve bu durum Yunanistan tarafından kabul edilemez olarak değerlendirilmişti.

    Türkiye’nin Kıbrıs’a 1974 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında yaptığı müdahalenin yarattığı gerginlik ortamından da beslenerek iki ülke arasında bir kriz ortaya çıktı.

    6 Ağustos 1976 tarihinde Türkiye’nin Ege Denizi’nde araştırma yapmak üzere MTA Sismik-I Araştırma Gemisini görevlendirmesi sonrasında, bu duruma tepki gösteren Yunanistan konuyu BM'ye taşıdı. 2-11 Kasım 1976 tarihlerinde Bern’de toplanan heyetlerin görüşmeleri sonrasında yayınlanan ve Bern deklarasyonu ile kriz sonlandırıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    24 Şubat 1987’de Yunanistan’ın petrol arama ruhsatı verdiği Uluslararası Şirketler Konsorsiyumu Taşoz Adası'nın 10 mil açığında bir petrol rezervi bulduğunu açıkladı ve 28 Mart’ta petrol arama ve sondaj çalışmalarına başlayacağını duyurdu. 27 Şubat’ta Yunan tarafı 1976'daki krizi bitiren Bern anlaşmasını tanımadıklarını duyurdu. Yunanistan’ın arama faaliyetinden 9 gün önce Türkiye 19 Mart 1987’de Piri Reis Araştırma Gemisini Kuzey Ege’de araştırmalara başlatınca Yunan savaş gemileri tarafından taciz edildi.

    27 Mart’ta Genelkurmay, 28 Mart’ta yani Yunanistan’ın açıkladığı tarihte Sismik-1’in Ege’de olacağı ve müdahale edilmesinin savaş nedeni sayılacağını duyurdu. Aynı gün Yunanistan’dan engel olacağız açıklaması geldi. 28 Mart’ta ABD Büyükelçisi ve NATO Genel Sekreterinin diplomatik girişimleri ve Başbakan Özal’ın açıklamalarıyla kriz kontrol altına alındı. Yunanistan da petrol aramadan vazgeçtiğini duyurdu.

    1996 yılında da Figen Akat isimli Türk bandıralı kargo gemisinin Kardak Kayalıkları’nda karaya oturması sonucu Türk ve Yunan kurtarma ekipleri arasında çıkan anlaşmazlık sonucu diplomatik ve askeri kriz ortaya çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gemi kendi motoru ile kayalıklardan kurtulurken Yunan tarafı kayalığa bayrak dikti. Türk tarafı da tepki olarak nota gönderdi.

    Daha sonra 27 Ocak’ta Türk Gazeteciler Yunan bayrağını indirip kayalığa Türk bayrağı dikti. Bunun üzerine Yunanistan ordusu kayalıklara asker çıkarıp kayalıkları denizden abluka altına aldı.

    Ancak Türk komandoları operasyon ile adaya çıkarak Türk bayrağı dikti. ABD’nin devreye girmesinin ardından iki ülke askerlerini kayalıklardan çekti, bayraklar da kaldırıldı.

    Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin NavTex ilan ettiği bölgeye yaklaşan Yunanistan’a ait 6 F-16 savaş uçağının bölgeden uzaklaştırıldığını bildirdi. Bakanlığın twitter hesabından yapılan açıklamada, “27 Ağustos 2020 tarihinde Girit Adası’ndan kalkarak GKRY’ye doğru giden ve NavTex ilan edilen bölgeye yaklaşan Yunanistan’a ait 6 adet F-16 uçağı, hava kuvvetlerimize ait F-16 uçakları tarafından önleme yapılarak bölgeden uzaklaştırılmıştır” denildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow