hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Ankara'da ishal vakaları" arttı iddiası

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    "Ankara'da ishal vakaları geçen yıla oranla 2.5 kat arttı." Bu iddia Ankara Tabipler, Çevre Mühendisleri ve Kimya Mühendisleri odalarına ait. Sivil toplum kuruluşlarına göre, ishal vakalarındaki artışın nedeni şebeke suyu olabilir. Sudaki sülfat oranının arttığı, Kızılırmak suyunun Ankara'da içme suyuna karıştığı iddia edildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi ise iddiaları yalanladı, "Kızılırmak suyu şebeke suyu ile karıştırılmıyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankara'da bir süredir kulaktan kulağa dolaşan bir iddia.O iddiaya göre, hastaneler ishal ve karın ağrısı şikayetiyle dolup taşıyor ve bu vakaların nedeni şebeke suyuna karıştırılan Kızılırmak suyu

    İddialarla ilgili olarak Çevre Mühendileri, Ankara Tabip ve Kimya Mühendisleri Odalarının başkanları bir araya geldiler ve basın açıklaması yaptılar.

    Ancak, "İshal şikayetlerinin kesin nedeni şehir suyu mu bilmiyoruz?" dediler:

    "Son haftalarda Ankara'da su ile ilgili şikayetler geliyor, kokulu ve renkli olduğu yönünde, araştırmalarımız sürüyor, ancak elimizde veri yok ankara'da ishal sudan mı kaynaklanıyor bilmiyoruz."

    Ankara Tabip Odası, "İshallerin nedenini araştırıyoruz" diyor ancak aynı toplantıda konuşan Kimya Mühendisleri Odası Başkanı, "Şebeke suyunda, Kızılırmak suyuna ait izler bulduk" iddiasını ortaya attı, ASKİ verilerini dayanak göstererek:

    "Kızılırmak suyu aşırı sülfatlı bir sudur, ASKİ'nin kendi yayınladığı verilere göre geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla şebeke suyundaki şebeke suyundaki sülfat oranı misli artmış bulunmaktadır."
     
    Sivil toplum kuruluşları sadece tespitlerini paylaşmadılar basın toplantısında. Hem ishalden korunmanın yollarını anlattılar hem de Sağlık Bakanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesini açıklama yapmaya çağırdılar.

    Ve Ankara Büyükşehir Belediyesi...

    Yetkililer Kızılırmak suyunun şebeke suyuna karıştırılmadığını ayrıntılı açıklamanın bir kaç gün içinde yapılacağını belirttiler.

    Sağlık Bakanlığı ise söz konusu ishal vakalarının yaz aylarında olağan karşılanması gerektiğini ancak her ihtimale karşı araştırmalarının sürdüğünü ifade etti.

    İl Halk Sağlığı Müdürlüğü iddiaları yalanladı

    İl Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada ise, Türkiye'de içme-kullanma sularının kalitesinin "İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik" hükümleri doğrultusunda, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından düzenli olarak takip edildiği hatırlatıldı.

    İçme kullanma suyu şebekesini temsil edecek şekilde belirlenen izleme noktalarından Halk Sağlığı Müdürlüklerince alınan numunelerin halk sağlığı laboratuvarlarında analiz edildiği bildirildi.

    Ankara'nın içme ve kullanma suyunun bin 91 numune alma noktasından takip edildiği, Türkiye genelinde olduğu gibi Ankara'da da yaz aylarının kurak geçmesi nedeniyle su kaynaklarında düşüş yaşandığına işaret edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu nedenle önlemlerin artırılıp takiplerin sıklaştırıldığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

    "Bu yıl temmuz ve ağustos aylarında şebeke suyundan 478 su numunesi alınmış olup uygunsuzluk tespit edilmemiştir. İlgili birimlerle yapılan çalışmalarda, görülen mide-bağırsak rahatsızlıklarından şehir şebekesi suyunun sorumlu tutulamayacağı değerlendirilmiş, bina içi su sistemlerinin de kontrol edilmesi üzerinde durulmuştur.

    Yapılan izleme sonuçlarına göre mikrobiyolojik uygunsuzlukların münferit olduğu, hastaların ikamet ettiği bölgelerde uygunsuzluk saptanmadığı veya halk sağlığını tehdit edecek ya da salgına yol açabilecek durumun da olmadığı gözlenmiştir."

    Halkalı'da işçi eylemi!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow