hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bireysel başvuruda yeni dönem

    Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru yolunda emsal teşkil edecek bir ilke kararına imza attı. Yüksek Mahkeme, bundan sonra başvurucu tarafından ihlal iddialarının gerekçelendirilmemesi durumunda başvurunun esasına girmeden ret kararı verecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TEMELLENDİRİLMEMİŞ BAŞVURU REDDEDİLECEK

    Anayasa Mahkemesi ifade özgürlüğünün ihlaline ilişkin bir bireysel başvuruda önemli bir ilke kararı aldı. Bundan sonra hem maddi hem de hukuki olarak temellendirilmeyen başvurular, "açıkça dayanaktan yoksun olması" nedeniyle reddedilecek.

    İlke kararına konu olayda cezaevinde bulunan bir hükümlü, Belçika'da yarışmaya göndermek üzere bir öykü kaleme aldı. Ancak cezaevi yönetimi, öykünün terör söylemlerini meşru göstermeyi amaçladığı gerekçesiyle metnin kurum dışına gönderilmemesine karar verdi. Durumun ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini iddia eden kişi, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. Ancak Yüksek Mahkeme, ihlal iddiasının temellendirilmemiş olması nedeniyle başvuruyu kabul edilemez buldu. Yapılan açıklamada, "Anayasa Mahkemesi ancak temellendirilebilmiş bir bireysel başvuruyu inceler. Başvurucuların şikâyetlerini hem maddi hem hukuki olarak temellendirme zorunluluğu bulunmaktadır" denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AYM: DELİL TOPLAMA AYM'NİN GÖREVİ DEĞİL

    Anayasa Mahkemesi'nin kararında, ihlal iddiasına konu öykünün anayasa mahkemesine sunulmamasına, dolayısıyla mahkemenin öykünün içeriğine ilişkin bir inceleme yapamadığına vurgu yapıldı. Kararda, "Maddi dayanaklar yönünden başvurucuların yükümlülüğü şikâyetlerine konu temel olay ve olguları açıklamak, delilleri sunmak, temel hak ve özgürlüklerden hangisinin hangi nedenle ihlal edildiğini özü itibarıyla açıklamaktır" ifadelerine yer verildi. 

    AYM'NİN İŞ YÜKÜNÜN YÜZDE 30 HAFİFLEMESİ BEKLENİYOR

    Yılda ortalama 40 bin bireysel başvuruyu görüşen anayasa mahkemesinin bu ilke kararının ardından iş yükünün yüzde 30 oranında azalacağı tahmin ediliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow