hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Deprem Bilimci Naci Görür CNN TÜRK'e konuştu: İstanbul uzatmaları oynuyor

    KAYNAKCNN TÜRK

    Olası Marmara depremi öncesi İstanbul için "Uzatmaları oynuyor." diyen Prof. Dr. Naci Görür, CNN TÜRK ekibinden Ceren Meriç'e konuştu. 7 ve üzeri büyüklüğünde deprem için ne ihtimal veriyor? Deprem megakentin hangi ilçelerini daha çok vurur? Detaylar özel röportajımızda...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Naci Görür'ün açıklamaları şöyle:

    "BİR AN ÖNCE İSTANBUL'U DEPREME HAZIRLAMALIYIZ"

    Bu konuyu mümkün olduğunca uygun yerlerde, uygun şekilde dile getirmeye çalışıyoruz. 99 Gölcük depremleri olduktan sonra Marmara Denizi ve Marmara Bölgesi tehdit altına girdi. O zamandan beri Marmara'ya ve İstanbul'a ve Marmara Bölgesi'ne dikkat edilmesi gerektiğini söylüyoruz. Yani insanlar elbette insani duygularla endişe edebilirler. Yani İstanbul'da çok şeyler yapıldı, doğru. Bunu belediyeler yaptı, hükümet yaptı, belli ölçüde halk yaptı ama bu yapılanlar yeterli değil. Bir an önce biz İstanbul'u planlı, programlı, devletiyle, belediyesiyle, vatandaşıyla, omuz omuza, kol kola, gönül birliğiyle depreme hazırlamamız gerekli. Yani aksi halde çok üzüleceğiz demektir. Şimdi kentsel dönüşüm denilince deprem odaklı kentsel dönüşümden bahsetmek lazım. Bir kenti depremi hazırlamak demek sadece yapı stokuyla olmaz. Yani İstanbul'u depremi hazırlamak için önce yönetimi, halkı, altyapıyı, yapı stokunu, ekosistem ve çevreyi, ekonomiyi deprem dirençli yapacaksın.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Deprem Bilimci Naci Görür CNN TÜRKe konuştu: İstanbul uzatmaları oynuyor

    "7 VE ÜZERİ BÜYÜKLÜKTE DEPREM OLMA İHTİMALİ %47"

    Bu zaman işini bilmiyoruz. Bu konuda yapılan yayınlar var. Son revize yayına göre de yine Parsons ve diğerleri bu çalışmayı yaptılar. Ve bilim dünyasının kabul ettiği yöntemleri uygulayarak ve ciddi bir dergide yayınlayarak diyorlar ki 'Marmara Bölgesi'nde her an olmak kaydıyla 99'dan sonra her an olmak kaydıyla önümüzdeki 30 yıl içinde yani 99'dan 30 yıl içerisinde olma olasılığı yüzde 47. Bu çok yüksek bir şey. Dolayısıyla 30 yıl içinde dediklerine göre biz 24'üncü yıl içerisindeyiz. Yani dolayısıyla zararın neresinden dönülürse kârdır. Bir insanımız bile hayatını kaybetmezse bizim için önemlidir. Bir an önce en önemli gündem maddesi olarak bu işi alıp dediğim gibi hep birlikte, el birliğiyle, güç birliğiyle bu işleri yapmamız lazım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Deprem Bilimci Naci Görür CNN TÜRKe konuştu: İstanbul uzatmaları oynuyor

    BEKLENEN BÜYÜK DEPREM BUGÜN İSTANBUL'DA OLSA KAÇ KİŞİ HAYATINI KAYBEDER?

    Bu 6 Şubat 2023 depremlerinin 11 ilde bizim gördüğümüz can kaybından, mal kaybından çok daha fazlasını kaybederiz.

    DEPREM İSTANBUL'UN HANGİ İLÇELERİNİ DAHA ÇOK VURUR?

    Çok basit ve ortalama bir değerle yani insanların aklında kalacak düşünürsek, şimdi 2. Boğaz Köprüsü'nü düşünün. 2. Boğaz Köprüsü, yani harita üzerinde onun yerini belirleyin ve ona paralel doğu batı bir çizgi çizin. Onun güneyinde kalan alanlar, 99 depremlerini hissettiğinden
    çok daha fazla katbekat hissedeceklerdir. Kuzeyinde kalan alanlar daha az hissedeceklerdir. Yani bu çizgi bir anlamda hasar durumunu yansıtıyor olabilir. Ve yine daha özelleştirirsek Avrupa Yakası'nda zemin, Asya Yakası'na oranla daha kötü olduğundan Avrupa Yakası daha fazla hasar, Asya Yakası göreceli daha az hasar görecektir. Özellikle her iki yakada da kıyıya yakın yerler, dolgu alanları, kötü zemin yerleri, vadiler diğer yerlere oranla göreceli daha fazla hasar göreceklerdir. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow