hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emniyette yasa dışı örgüt kurmuşlar: C-5 Bürosu

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Hrant Dink'in öldürülmesinde kamu görevlilerinin ihmali olduğu iddiasına ilişkin iddianame mahkemeye gönderildi. İddianamede en büyük yeri İstihbarat Daire Başkanlığı C Şubesi bünyesinde gizli kurulduğu söylenen C-5 bürosu kaplıyor. İddiaya göre, Hrant Dink, Ergenekon, Balyoz ve çoğu önemli olaya bu büro bakıyordu, operasyon hazırlıkları ve planlar burada yapılıyordu. Dink cinayeti işlenene kadar hareketsiz kalındı ve bu cinayet belirli amaçlar için kullanıldı. CNN TÜRK muhabiri Ezgi Cankurtaran'ın haberi...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazeteci Hrant Dink cinayetinde kamu görevlilerinin ihmaline ilişkin iddianame mahkemeye gönderildi. İddianamede, azınlıklar, aşırı sağ faaliyetler ile irticai faaliyetlerin izlendiği bölüm İstihbarat Daire Başkanlığı C Şubesi bünyesindeki C-5 bürosu ile ilgili çarpıcı iddialar var.

    C-5 Bürosu'nun, dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer tarafından 2006 yılı haziran ayında yasal olmayan bir şekilde oluşturulduğu ve mevzuat dışı çalıştığı iddia ediliyor. Büronun ulusalcılık akımlarını takip ettiği söyleniyor, "FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün gizli bir yapılanmasıdır" deniyor.

    İddianame: "Hrant Dink cinayeti, Ergenekon'u başlatmak için araç suçtu"

    C Şubesi'ndeki polislerin ifadelerine göre, C-5 isimli gizli birimde başlangıçta sadece komiser ve komiser yardımcıları yalıtılmış bir ortamda, polis memurlarının girmesinin yasaklandığı bir odada görev yaptılar. Polis memurları sadece getir ve götür işlerinde kullanıldı.

    İddiaya göre, Hrant Dink, Rahip Santora cinayeti, Zirve Yayınevi cinayetleri, Ergenekon, Balyoz ve diğer önemli tüm olaylara bu büro bakıyordu. Operasyon hazırlıklar ve planlar burada yapılıyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dink cinayetinde 100 bin liralık tazminatı kamu görevlileri ödeyecek

    Ve bu mevzuat dışı çalışan birime 01/06/2006- 23/05/2012 tarihleri arasında Hrant Dink cinayeti ile ilgili 62 adet, Ergenekon örgütü soruşturma ve davasıyla ilgili 131, Malatya Zirve Yayınevi cinayeti ile ilgili 79, Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümü ile ilgili 69, aşırı sağ faaliyetler, etnik gerginlikler, milli hassasiyetleri istismar faaliyetleri ve benzerleri ile ilgili 21.886 adet, toplamda 22.219 adet evrak geldi ve kaydı yapıldı.

    C-5 Bürosu'nun 2012'de İçişleri Bakanı oluru ile kurularak yasal mevzuata bağlı olarak çalışmaya başladı.

    Hrant Dink soruşturmasında "jandarma" ortaya çıktı!

    Ve önemli iddialardan biri… İddianameye göre, Ergenekon operasyonlarına dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, şüphelilere isnat edilen suçlamalarla delillerin uyuşmamasından ve delillerin yetersizliğinden dolayı karşı çıktı. Bu yüzden Güler engel olarak görüldü. Hrant Dink cinayetinden 6 gün önce Güler, İstihbarat Daire Başkanlığı Personel Şube Müdürü Coşgun Çakar tarafından Ankara'ya İstihbarat Daire Başkanlığı'na çağırıldı. Ramazan Akyürek, Coşgun Çakar bu görüşmede, Güler'den İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'nü bırakarak İstanbul'u terk etmesini istedi. Güler kabul etmedi ve dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah 'ın desteğiyle görevde kaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hrant Dink davasında Engin Dinç ifade verdi

    Ardından Dink cinayeti yaşandı. Ve cinayetten 10 gün sonra, Ahmet İlhan Güler, cinayetin önlenmesi konusunda kusurlu ve sorumlu bulunarak açığa alındı. Yaklaşık 1 ay sonra da Ali Fuat Yılmazer'in İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne ataması yapıldı. İddianamede, "böylece Fethullah Gülen cemaati olarak adlandırılan grubun İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde yapılanması amacı gerçekleştirildi" deniyor.

    İddianamede, "Ali Fuat Yılmazer, bu atamadan sonra operasyon yapma imkan ve kabiliyetine sahip oldu ve mevzuat dışı çalışan gizli C-5 bürosu'nda Fethullahçı silahlı terör örgütünce planlanan Ergenekon operasyonları başlatıldı" iddiası yer alıyor.

    İddianamede eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'un ifadesine de yer veriliyor. Uzun ifadesinde, "Hrant Dink cinayeti, diğer operasyonlar ve soruşturmalar için bir fünye görevi görecekti. Bu fünyeye bağlı patlayıcılar ise Ergenekon, Balyoz, Oda TV, fuhuş ve casusluk dosyası, amirallere suikast dosyası, şike operasyonu, 28 Şubat gibi operasyonlardır" diyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yine iddianameye göre, Fethullah Gülen silahlı terör örgütünün yöneticileri olduğu iddia edilen Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve Coşkun Çakar grubun emniyet içinde yapılanması için çalışıyordu ve bu suçtu; cinayet işleninceye kadar bu konuda hareketsiz kalınarak Hrant Dink cinayeti "araç suç" olarak kullanıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow