hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ermenek'te acının 7. yıl dönümü

    KAYNAKCNN TÜRK

    2014'te Karaman'ın Ermenek ilçesinde 18 madencinin hayatını kaybettiği kazanın yıl dönümü bugün. Facianın yaşandığı ocakta acının izleri ilk günkü gibi taze. Peki, 7 yıl önce o ocakta ne oldu? Detay haberimizde izleyelim...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gün yüzüne hasret yerin 350 metre altında. Kara kömürün içinde evlerine ekmek götürmek için harıl harıl çalışmış, molalarında öğle yemeğini yiyorlardı. Ne olduysa o anda oldu.

    18 MADENCİ KÖMÜR OCAĞINDAKİ SU BASKININDA ÖLDÜ

    Yine aynı kömür karanlığından bu kez farklı bir madenden kötü haber geldi. Karaman Ermenek'teki Has Şekerler Madencilik Şirketi'ne ait linyit kömürü ocağının sabah vardiyasında işçiler, yer altında yemek molasındayken su kaynağı patladı. 350 metre kodunda çalışan bazı işçiler ilk anda kaçtı. 18 madencinin mahsur kaldığı galerinin 50 metresi su ile doldu. Yaşam odası yoktu. Kaçan işçilerin ihbarı ile zamanla yarış başladı. İlk etapta Karaman'dan arama kurtarma ekipleri sevk edildi bölgeye. Haberi alan madenci aileleri de ocağın önüne koştu. Kiminin eşi, kiminin kardeşi, kiminin de oğlu vardı ocakta. Hummalı çalışma vakit geçtikçe hızlandı. Türk Silahlı Kuvvetleri, Bakanlıklar, AFAD, UMKE herkes teyakkuzdaydı. Bir yandan maden içindeki su tahliye ediliyor diğer yandan madene hava basılıyordu. Acıyla Bakan'lara sarılanlar da oldu, tepki gösterenler de vardı. Dışarıda umut dolu bekleyişi sürdüren herkesin aklında tek soru vardı: "Neden işçiler mola olmasına rağmen içerideydi?" Çünkü Soma'da 301 madencinin ölümüne sebep olan maden faciasından sonra çıkan torba yasayla maliyetler yükselince yönetim 2 ay önce ocağı kapatma kararı almış, madencilerin çoğu işsiz kalmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    38 GÜN İÇİNDE İŞÇİLERİN CANSIZ BEDENLERİNE ULAŞILDI

    İşsiz kalan madenciler, ocak tekrar açılsın diye patronların yemek ve servislerin kaldırılması koşulunu kabul etti. İşçiler bu yüzden evlerinden getirdikleri yemeklerini maden ocağında, kömür çıkardıkları alanda yiyorlardı. Bu yüzden suyun geldiği an işçiler dışarda değil, ocaktalardı. Facianın meydana geldiği 28 Ekim'den itibaren maden ocağından tam 4 bin 99 vagon hafriyat çıkarıldı. 38 günde mahsur kalan 18 işçinin naaşına ulaşıldı. DNA testi sonrasında ailelerine teslim edilen maden şehitlerinin cenazeleri köylerinde düzenlenen törenlerle toprağa verildi.

    OCAK SAHİBİ SAFFET UYAR VE 6 SANIĞA HAPİS CEZASI

    Facianın yaşandığı ocağın sahibi Has Şekerler Madencilik'in tek hissedarı Saffet Uyar'dı. 1994 yılından 2009 yılına kadar üç dönem Güneyyurt Beldesi'nin belediye başkanlığı yapmış, 2009 seçimlerinde AK Parti'den yeniden aday olmuş ancak kazanamamıştı. Uyar, 9 Kasım'da Ermenek'e giderek teslim oldu. Maden faciasıyla ilgili soruşturma kapsamında Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada 3'ü tutuklu 16 sanığın yargılanmasına 15 Haziran 2015'te başlandı. Mahkeme, 20 Temmuz 2016'da yapılan duruşmada tutuklu sanıklar maden ocağının sahibi Saffet Uyar ve teknik nezaretçi Ali Kurt'un da aralarında olduğu 7 sanığa 3 yıl 1 ay ila 18 yıl 9 ay arasında ceza verdi. Diğer sanıklar ise beraat etti. Mahkemenin verdiği cezalara yapılan itirazlar üzerine Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 12. Ceza Dairesi'nde 13 Eylül 2017'de görülen karar duruşmasında sanıkların cezaları artırıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    OCAKTA ACININ İZLERİ İLK GÜNKÜ GİBİ TAZE

    O kara günün izlerini taşıyan, 18 madenciye mezar olan maden ocağı halen kapalı. Facianın üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen ailelerin yüreğine düşen kor ise aynı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow