hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Google Türkiye'de telif ödeyecek mi? Yetkili isim konuştu

    KAYNAKCNN TÜRK

    Google'ın Avrupa'daki ülkelerde yayıncılara telif ücreti ödeme kararı sonrası, Türkiye de bu konuda adım atılması için harekete geçti. Hedef, Google'ın kullandığı linklere ilişkin dijital telif ücretini yayıncılara ödemesi. CNN TÜRK'te yayınlanan Hafta Sonu programına katılan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, bu sürece ilişkin yakında olumlu sonuç çıkabileceğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KOÇ: TELİF İÇERİK ÜRETİCİSİ, YAYINCILAR İÇİN OLUMLU

    Google, Almanya, Fransa ve diğer dört Avrupa Birliği (AB) ülkesindeki 300’den fazla yayıncıya telif ücreti ödemeyi geçtiğimiz günlerde kabul etmişti. Türkiye’nin Google ile telif ödemesi konusunda anlaşması için çalışmalar sürüyor. CNN TÜRK'te yayınlanan Hafta Sonu programına konuşan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, telif düzenlemesinde anlaşma sağlanırsa içerik üretenlerin daha çok kazanmasının yolunun açılacağını söyledi.

    AB'DE LİNK İÇİN YAYINCI İLE LİSANS ANLAŞMASI ŞART

    Bu arada Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi de telif anlaşması için dünya örneklerini incelemeye başladı. incelenen örneklere göre, AB'nin 2019 yılında yayımladığı dijital tek pazarda telif hakları ve bağlantılı haklar direktifi, dijital platformlar ile medya içeriklerini oluşturanların haklarını ve bu kişilerin söz konusu içerikleri toplayan, hizmet sağlayıcılarla arasındaki ilişkileri düzenleyen yeni kurallar getirdi. Buna göre bir gazetenin internet sitesindeki haber internet arama motorundan görüntülenecekse, internet arama motorunu işleten firmanın ilgili gazetenin sahibiyle bir lisans anlaşması yapması gerekiyor. Belirlenen kuralların ihlali durumunda para cezası verilebiliyor. Para cezasına uymama durumu oluştuğunda ise ilgili platformların engellenmesi gibi ek yaptırımlar söz konusu olabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KOÇ: FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU GÜNCELLENMELİ

    Peki, Türkiye'de de dijital telifin yolunu açacak düzenlemeler ne? Ali Taha Koç, "Fikri Sanat Eserleri Kanunu'nda değişikliğe ihtiyacımız var" dedi.

    2019 yılında yürürlüğe giren AB Direktifinin medya kuruluşları ile dijital platformlar arasındaki ilişkileri düzenleyen kurallara benzer mekanizmalar yürürlükte olan Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda (FSEK) yer almıyor. Bu nedenle kanun hükümlerinin dijital alandaki fikir ve sanat eserleri özelinde güncellenmesi gerekiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow