hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Görme engelli avukatın hukuk zaferi

    KAYNAKCNN TÜRK

    Avukat Müjgan Bilgen Özen, vekaletname çıkartmak için notere gitti. Noter ondan iki şahit istedi. Oysa görme engelli olmasaydı bu istenmeyecekti. Kendisine engelli olduğu için ayrımcılık yapıldığını düşünen Avukat Özen, hukuk mücadelesine başladı. Peki, sonuç ne oldu? Detaylar Gökçe Tümer'in haberinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Müjgan Bilgen Özen, görme engelli bir avukat. 23 yılık avukat olan Özen, yeri geldi çok önemli davalarda bulundu ama bir notere gitti tek başına bir vekalet çıkartamadı. Avukat Özen, notere vekaletname çıkarmak için gitti. Noter, görme engelli olduğu için Özen'den iki şahit getirmesini istedi. Oysa Özen görme engelli olmasaydı bu ona teklif edilmeyecekti. CNN TÜRK'e konuşan Avukat Özen, "Noter hanım, bana Türkiye Noterler Birliği genelgesini göstererek düzenleyici bir işlem yapabilmem için iki tanık bulundurmamı istedi. Ben de bunu hem hukukçu olmam hem de mevzuata hakim olmam nedeniyle ayrımcılık ve eşitlik ilkesine aykırı bir uygulama olması nedeniyle itiraz ettim" dedi.

    Görme engelli avukat, noterde kendisinden iki şahit istenerek ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle hukuk mücadelesi başlattı. "Görme engelli olmasaydım noter kesinlikle şahit istemezdi. Yaşadıklarım beni üzdü ve rencide etti. İki meslektaşım da yanımdaydı. Danıştay'a dava açtım. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na Türkiye Noterler Birliği'ni ve İzmir noterini şikayet ettim" diye konuştu.

    Avukat Özen'in davası hala sürüyor ama Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kararını verdi. Bu karara göre Özen ayrımcılığa uğradı. Özen, "Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Türkiye Noterler Birliği ve İzmir noterine 40'ar bin liralık para cezası verdi" ifadelerini kullandı.

    Avukat Özen, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun kararın emsal bir karar olduğunu vurguladı ve tüm engellilere şu mesajı verdi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Engelli bireyler karşılaştıkları ayrımcı tutum ve muameleler sonrasında Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na başvurabilirler. Ve oradan her türlü hak ihlallerinde bu tür kararlar alabilirler."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow