hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hakan Fidan ABD'ye gidiyor

    KAYNAKCNN TÜRK

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Amerika Birleşik Devletleri'ne resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. İki günlük ziyarette gündem Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma Toplantısı olacak. Ziyarette başta FETÖ ve PKK olmak üzere terörle mücadele, Türkiye'nin F-16 alım süreci ve Gazze'deki son durum da değerlendirilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken’ın daveti üzerine ABD'ye gidiyor. Ziyaret sırasında Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma Toplantısı da düzenlenecek.

    Peki o toplantının gündeminde ne olacak?

    Hakan Fidan ABDye gidiyor

    Stratejik Mekanizma Toplantısı çerçevesinde taraflar geniş bir yelpazedeki ikili iş birliği alanlarını ilgili kurumların temsilcilerinin de katılımıyla etraflıca ele alacak. Ayrıca, önemli küresel ve bölgesel gelişmeler hakkında kapsamlı bir diyalog gerçekleştirecek.

    Bakan Fidan’ın Washington’a gerçekleştireceği ziyarette, Senato üyeleriyle temaslarda bulunması ve Biden’ın Milli Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile görüşmesi bekleniyor. Ayrıca düşünce kuruluşlarının etkinliklerine katılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hakan Fidan ABDye gidiyor

    Bakan Fidan, ABD makamlarıyla yapacağı görüşmelerde FETÖ ve PKK-YPG ile mücadelede Türkiye’nin beklentilerini muhataplarına iletecek.

    Savunma sanayii alanında atılması gereken adımlar, F-16 programına ilişkin sürecin sağlıklı bir şekilde ilerletilmesi, F-35 programında ilgili prosedürlerin tamamlanması gündemde yer alıyor.

    Ayrıca Türkiye'nin Caatsa yaptırımlarından çıkarılma talebi ve ortak savunma sanayii projelerinde ilerleme sağlanması için kısıtlamaların kaldırılması gibi konular da değerlendirilecek.

    Son iki yıldır 30 milyar doları aşan ticaret hacmi ile iki ülkenin ekonomik ilişkilerinin ilerletilmesine yönelik somut adımlar da ziyarette ele alınacak.

    Türkiye-ABD enerji iş birliğinin güçlü şekilde devam etmesi de ele alınacak. Türkiye, halihazırda ABD’nin en büyük LNG alıcısı konumunda.

    Hakan Fidan ABDye gidiyor

    Ve Gazze'deki son durum. İsrail’in Gazze’de uyguladığı katliamın durması, Gazze’de acil ve tam ateşkesin sağlanması gerektiği ve uluslararası parametrelere uygun biçimde iki devletli çözüm için harekete geçilmesi dile getirilecek.

    Ukrayna-Rusya savaşında ateşkes sağlanarak müzakerelere dönülmesi konusu, tahıl girişiminin canlandırılması ile Karadeniz’de seyrüsefer güvenliğinin sağlanması gündemde olacak.

    Yunanistan’la pozitif seyreden ilişkiler, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış süreci, Suriye, Yemen, İran ve Libya gibi bölgesel konular da kapsamlı şekilde ele alınacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow