hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hava kalitesini iyileştirecek AB projesi tamamlandı

    Araştırmalara göre Avrupa'da 400 binin üzerinde insan, hava kirliliği nedeniyle erken ölüyor. Bu sayı trafik kazaları nedeniyle yaşanan ölümlerden 10 kat daha fazla. Peki Türkiye'yi de olumsuz etkileyen hava kirliliği tehdidini ortadan kaldırmak mümkün mü? Hangi tedbirler alınabilir? İşte detaylar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Egzoz gazları, doğaya zararlı kozmetik kullanımı, trafikten ve sanayi tesislerinin yanlış konumlanması nedeniyle ortaya çıkan hava kirliliği milyonlarca kişinin yaşadığı şehirlerde hayatı olumsuz etkiliyor.

    Günümüzün en büyük sağlık sorunlarından olan kalp-damar hastalıkları, inme ve solunum sistemi hastalıklarının nedenlerinden biri de hava kirliliği. Hava kirliliğinin azalması, daha iyi bir yaşam kalitesine ulaşmak için olmazsa olmaz. Bu amaçla 3 yıldır Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen Şehirlerde Hava Kalitesinin İyileştirilmesi ve Kamuoyu. Farkındalığının Artırılması Teknik Destek Projesi - CITYAIR yürütülüyordu. Ankara'da düzenlenen konferansla proje tamamlandı. Ve aralarında İzmir, Antalya, Gaziantep, Hatay, Kayseri gibi illerin olduğu toplam 31 şehrin emisyon değerlerinin düşürülmesi için en uygun maliyetli önlemler belirlendi. Hedef tedbirleri 81 ilde uygulamak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gelecek dönemde hava kirliliğinin önlenmesi için adımlar ardı ardına atılacak. Geliştirilen yerli yazılımla hava kalitesi üç boyutlu ortamda belirlenecek. Böylece hava kirliliği sokaklarda metre hassasiyetinde tespit edilip önlem alınması sağlanacak. Ayrıca milyonlarca dolar yatırımla yürütülecek onlarca proje ile Türkiye’nin daha temiz bir havaya kavuşması sağlanacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow