hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HDP kapatma davası sonrasına ilişkin senaryolar

    HDP hakkında açılan kapatma davası kadar haklarında siyaset yasağı istenen milletvekilleri ile ilgili karar da merak konusu. Milletvekillerine siyaset yasağı da parti üyeliği yasağı da istendi. Hangi karar çıkarsa nasıl senaryolar gündemde? Detaylar haberimizde...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HDP'nin kapatılması istemiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Anayasa Mahkemesi'nde açılan davada 685 HDP'li için 5 yıl boyunca siyaset yasağı istendi. Siyaset yasağı istenen o 685 kişi arasında görevi devam eden 55 HDP'li milletvekili de bulunuyor. HDP yol haritasını henüz oluşturmadı ancak eş genel başkanlara milletvekilliklerinden istifa edilerek ara seçime gidilme ihtimali soruldu. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Böyle bir gündemimiz yok, bunlar boş mühendislik tartışmalarıdır" yanıtını verdi.

    Anayasa'nın 78'inci maddesine göre, 600 milletvekilliğinden 30'unun boşalması halinde 3 ay içinde ara seçim yapılabiliyor. Ara seçim, genel seçimlere 1 yıl kala yapılamıyor. Bir seçim çevresinin Meclis'te üyesinin kalmaması halinde ise meydana gelen boşalmayı takip eden 90 günden sonraki ilk pazar günü söz konusu seçim çevresinde sandık kurulabiliyor.

    HDP hakkında açılan kapatma davasında, HDP'li 55 milletvekili için 5 yıl süreyle hem siyaset yasağı hem de üyelik yasağı ayrı ayrı isteniyor. Yüksek Mahkeme milletvekilleri hakkında siyaset yasağı kararı verirse, siyasi yasak getirilen isimler 5 yıllık süre boyunca hiçbir siyasi faaliyette bulunamıyor. HDP'li 55 ismin siyaset yasağı cezası alması halinde, Meclis'te boşalan milletvekilliği sayısı 71'e ulaşacak. Bu durumda ara seçim gündeme gelebiliyor. Anayasa Mahkemesi milletvekilleri için üyelik yasağı kararı verirse bağımsız olarak göreve devam edebiliyorlar, ara seçim şartları oluşmuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow