hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İTÜ'den deprem açıklaması

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen ve büyük korku yaratan 5,8'lik depremin ardından, bir açıklama da İstanbul Teknik Üniversitesi'nden geldi. Durumun "kritik" olarak nitelendirildiği açıklamada, "sismik aktivitenin dikkatle takip edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması yönünde hareket edilmelidir" denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbullular iki gün arayla bir kez daha deprem korkusu yaşadı. Birçok çevre ilde de hissedilen deprem bu kez 5,8 şiddetindeydi.

    Depremin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi bir duyuru yayımladı. Prof. Dr. Celal Şengör, İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Prof. Dr. Sinan Özeren ve Dr. Öğr. üyesi Gülsen Uçarkuş'un değerlendirmeleri paylaşıldı.

    Marmara Fayı'nda gerçekleşen son büyük deprem 7.4 büyüklüğündeki 1999 İzmit depremidir ve bu depreme neden olan kırık İzmit Körfezi'nin içine doğru ilerlemiştir. Marmara Fayı üzerinde depremsellik yönünden suskun olan ve dolayısıyla kırılması beklenen, bir ucu Silivri açıklarında ve diğer ucu da Avcılar'ın güneyi olan Kumburgaz fay segmentidir. Deniz tabanında yapılan çalışmalar Kumburgaz fayının çok uzun bir süredir kırılmadığını, kilitli olduğu ve Marmara Denizi'nde olması beklenen depremin üzerinde olacağı düşünülen fay segmentidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son iki günde meydana gelen 4.6 ve 5.7 büyüklüğündeki iki depremin tam kilitli Kumburgaz fay segmentinin uç noktasında olması durumun kritikliğine işaret etmektedir. Bilimsel göstergelere dayanarak, mevcut sismik aktivitenin dikkatle takip edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması yönünde hareket edilmelidir." ifadeleri yer aldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow