hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Karadeniz gazında sona doğru: Denizin dibinde çelikten enerji üssü kuruluyor

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye, Karadeniz'de keşfettiği doğalgazı kullanıma almak ve yeni keşifler yapmak için çalışmalarını sürdürüyor. Peki, bugüne kadar Karadeniz'de hangi adımlar atıldı? Ne kadar büyük bir alanda doğalgaz arandı, kaç sondaj kuyusu açıldı? Detaylar Ahmet Melik Türkeş'in haberinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milyarlarca metreküplük doğalgaz keşfinden sonra Karadeniz'de milli enerji çalışmaları yoğunlaştı. İlk hedef doğalgazın 2023'te kullanıma sunulması, bunun için denizin altında çelikten bir enerji üssü kuruluyor. Nakil için boru hatları inşa ediliyor. Tamda böyle bir dönemde bugüne kadar yapılan arama ve sondaj çalışmaları da merak konusu oldu. Türkiye'nin Karadeniz'deki milli enerji çalışmalarının detaylarına ise CNN TÜRK ulaştı.

    Karadeniz gazında sona doğru: Denizin dibinde çelikten enerji üssü kuruluyor

    TÜRKİYE KARADENİZ'İN RÖNTGENİNİ ÇEKTİ

    Türkiye sismik araştırma gemileri ile Karadeniz'i mercek altına aldı. Edinilen bilgilere göre; 142 bin kilometre karelik bir alanda 2 boyutlu 75 bin 500 metrekarelik bir alanda ise üç boyutlu veri toplandı. Bir başka ifadeyle İsrail, Katar ve Belçika'nın toplam yüz ölçümünden daha büyük bir alanın üç boyutlu röntgeni çekildi. Üç boyutlu sismik veri toplama işlemlerinin yaklaşık 24 bin kilometre karesi ise son üç yıl içerisinde Sakarya sahasındaki milyarlarca metreküplük gaz keşfi sonucunda planlandı ve gerçekleştirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KARADENİZ'DE 16 SONDAJ YAPILDI

    Sismik araştırma sonuçları sondaj çalışmalarına öncü oldu. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı bünyesindeki sondaj gemileri, Sakarya gaz projesi kapsamında 2020'nin ikinci yarısından itibaren çalışmalar başladı. Toplam 16 adet kuyu sondajı yapıldı.

    SIRADA KARADENİZ'İN DOĞUSU VAR

    Türkiye Karadeniz'in batısında büyük keşfe imza attı. Ancak doğusu da mercek altında. Bugüne kadar bu bölgede iki arama kuyusu açıldı. Ayrıca ordu açıklarında yaklaşık 8 bin 600, Trabzon açıklarında 6 bin 500, Ünye açıklarında ise 12 bin kilometrekarelik üç boyutlu sismik veri toplaması gerçekleştirildi. Eldeki verilere göre yol haritaları oluşturuldu. Hedef gelecek yıllarda eldeki verilere göre yeni kuyular açılması.

    ÇALIŞMALAR "ÖZ KAYNAKLARLA" SÜRÜYOR

    Peki, Türkiye Karadeniz'de uluslararası bir ortaklık kuracak mı? Bu konuda henüz net bir bilgi olmasa da Türkiye'nin öz kaynakları ve personeli ile çalışmaları aralıksız yürütme kabiliyeti olduğu belirtiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow