hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Meclis'ten Pitbull önlemleri

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Meclis tartışma yaratan pitbull sorununa el attı. Meclis Hayvan Hakları Komisyonu, pitbulların ruhsatlandırma şartıyla beslenmesini önerdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alımı, satımı, üretimi yasak. Çene gücü ve saldırgan yapısıyla bilinen Pitbull'lar meclis gündeminde.

    Rapor yazımına başlayan Hayvan Hakları Komisyonu, yasaklı ırklar kategorisinde yer alan Pitbull'larla ilgili de bir dizi öneri getirdi.

    Pitbulların dövüşlerde kullanıldığı veya sahibinin uyguladığı olumsuz eğitim nedeniyle saldırganlaştığını bu nedenle tüm sorumluluğu bir köpek ırkına yüklemenin yanlış olacağını vurgulayan komisyon, mevcut ülkede olan Pitbull'lar içinse ruhsat şartı getirilmesini istedi.

    Buna göre, Pitbull sahipleri 1 yıl içinde köpeğini getirip bildirmekle yükümlü olacak. Saldırganlık durumu veterinerlerce kontrol edilecek. Sorun yoksa sahibine verilecek. Ancak, gezdirirken ağızlık kullanması ve kısırlaştırma gibi bazı kısıtlayıcı hükümler de uygulanacak.

    Çıkartılacak Pitbull besleme ruhsatının bir de cezai yaptırım boyutu olacak. Ruhsatlı da olsa bir Pitbull'a herhangi bir olumsuzlukta el konulacak, sahibine ise Türk Ceza Kanunu'na göre karıştığı suça göre ceza verilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu sırada yasak olmasına rağmen üretilmesi, dövüştürülmesi Kabahatler Kanunu'ndan çıkartılarak Ceza Kanunu kapsamına alınacak. Milli Parklar ya da belediye eliyle değil polis ya da jandarma yoluyla sıkı bir denetim yapılacak.

    CNN TÜRK'ün edindiği bilgilere göre, Raporda "yasaklı ırk" tanımı yerine "tehlikeli ırk" tanımı getirilecek. Tehlikeli ırkları belirlemek üzere de bir kurul oluşturulacak.

    Komisyonda, oluşturulacak kurulun kangal ve akbaş gibi yerli ırkları da teklikeli ırklar sınıfına alıp almayacağı da tartışıldı. Bu sırada, böyle bir karar alınması halinde "Kanuna yerli ırkların devlet eliyle üretimi yapılabilir" maddesi eklenerek sorunun aşılabileceği önerisi geldi.

    Komisyon 9 Ekim Çarşamba günü toplanarak raporuna son şeklini verecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow