hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Milli Reyting Kuruluşu için kollar sıvandı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Türkiye Milli Reyting Kuruluşu'nu kurmak için kolları sıvadı. Son finansal istikrar ve kalkınma komitesi toplantısında yol haritasında son nokta ele alındı. Toplantıda kuruluşun kimin yönetiminde olacağı, ortaklık yapılarının nasıl şekilleneceği gibi başlıklar değerlendirildi. Peki, reyting kuruluşları ne yapar? Gülşen Coşkun araştırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "S and P diye bakıyorsunuz bir kredi derecelendirme kuruluşu siyasi kararlar alıp bizim gerilediğimizi söylüyor. Haddini bil haddini." açıklamasının ardından Yabancı derecelendirme kuruluşları tarafından objektif davranılmadığı için Türkiye kendi kredi derecelendirme kuruluşu için kolları sıvamıştı.

    Konu son olarak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın başkanlığında toplanan Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi toplantısında masaya yatırıldı.

    O toplantıda Milli Reyting Kuruluşu'nun kurulum süreci ele alındı. CNN TÜRK'ün edindiği bilgilere kimin yönetiminde olacağı.
    Ortaklık yapılarının nasıl şekilleneceği değerlendirildi. Ayrıca dünyadaki örneklere bakıldı.

    Milli Reyting Kuruluşu'nun öncelikle Türk firmalarını değerlendirmesi bekleniyor. Yani o firmaların risk seviyeleri ölçülecek ve verilen notlar firmaların bir nevi karnesi olacak.

    Bu hem kredi için başvurulan bankanın ilgili firma hakkında atacağı adımda risk açısından yol gösterici veriye sahip olması anlamına geliyor.

    Hem de firmanın kendi ile ile ilgili sunabileceği elinde somut verisi olması anlamı taşıyor.
    Yatırımcılar için de bu not önemli bir veri sunacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonraki aşamalarda ise bazı bölgelerin belirlenip oralara yönelik kredi notu verilmesi görevini de üstlenebilir bu kuruluş.

    Bir reyting kuruluşu ile anlaşma yapmak ''Beni dışardan bir göz olarak değerlendir ve not ver'' anlamına geliyor.

    Bir ülkeye ya da şirkete yatırım yapılabilir mi bu değerlendiriliyor. Eğer bir ülke değerlendiriliyorsa risk seviyesi ekonomi, dış politika ve siyaset başta olmak üzere belirli kriterlere göre değerlendiriliyor ve birçok fon, kendi iç tüzüğü gereği yatırım yapılabilir seviyenin altındaki ülkelere para koyamıyor.

    Türkiye bu noktada ''Hak edilenden düşük bir not verdiğini'' düşündüğü için 'S and P' ile yollarını ayırdı.

    Erdoğan: Zaten biz bunları dehledik

    Ancak 'S and P' kendi müşterileri için Türkiye'ye not vermeye devam ediyor. Moodys ile de Türkiye arasında benzer sorunlar zaman zaman yaşanıyor. Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch ile anlaşma ise halen devam ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow