hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ömer Kavur'suz 15 yıl

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Türkiye'nin en önemli yönetmenlerinden Ömer Kavur aramızdan ayrılalı 15 yıl oldu. Usta yönetmenin filmleriyle, yerli ve yabancı festivallerde çok sayıda ödüle layık görüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ana Yurt Oteli, Bir Kırık Aşk Hikayesi. Birçok edebi eseri beyaz perdeye taşıdı. Ardında kendine has diliyle çektiği çok sayıda kült film bıraktı.

    Türk Sinemasının önemli yönetmenlerinden biri olan Ömer Kavrul 18 Haziran 1944'te Ankara'da dünyaya geldi. Orta okulu Robert Kolej'de, Liseyi Kabataş Erkek Lisesi'nde okuduktan sonra üniversite eğitimi için Paris'e gitti. Burada sinema ve gazetecilik eğitimi aldı. Sinema eğitimini Sorbonne Üniversitesi'nde sinema tarihi yüksek lisansıyla tamamladı. Bu dönemde çektiği kısa filmlerle ilgi çekti ve çeşitli ödüller kazandı.

    Türkiye'ye dönüşünde ilk olarak 1974'te, Refik Halit Karay'ın aynı adlı eserinden uyarlama Yatık Emine eserinin sinema filmini çekti.

    Kavur'un ikinci filmi "Yusuf ile Kenan" oldu. Eser dönemin standart "Toplumcu-gerçekçi" filmlerine alternatif oluşturan bir eser oldu. İki çocuğun hikayesini yalın ve etkili bir sinema diliyle anlattığı bu eser uluslararası arenada da kabul gördü. Milan Film Festivali büyük ödülünü kazandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ömer Kavur ilerleyen yıllarda "Ah Güzel İstanbul", "Mine" ve "Göl" filmleriyle dikkat çekti. Selim İleri'nin senaryosunu yazdığı "Kırık Bir Aşk Hikayesi" filminin yönetmenliğini yaptı.

    Kavur, 1987'de ise Yusuf Atılgan'ın Anayurt Oteli'ni Macit Koper ve Serra Yılmaz'ın da yer aldığı bir kadroyla sinemaya aktardı. Kavur'un ilk başyapıtı Venedik Film Festivali'nde ses getirdi.

    Bir yıl sonra çektiği "Gece Yolculuğu" filmi de Cannes Film Festivali'nde gösterilmiş ve beğenilmişti.

    1991'de Orhan Pamuk'un "Kara Kitap" romanındaki öykülerden birinden hareketle çekilen "Gizli Yüz" filmi de Kavur'un ve Türk sinemasının başyapıtlarından biri kabul ediliyor.

    Kavur daha sonra "Akrebin yolculuğu", "Melekler evi" ve 2003 yılında da "Karşılaşma" filmlerini yönetti.

    Uzun süre lenf kanseri sebebiyle tedavi gören Ömer Kavur, 12 Mayıs 2005'te evinde hayatını kaybetti.

    Kavur, filmleri geniş kitlelere ulaşamasa da kendine has diliyle Türk sinemasında önemli bir yer edindi. Eserleri yerli ve yabancı çok sayıda ödüle layık görüldü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow