hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Prof. Dr. Metin Sitti çığır açıcı bir proje yürütüyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Almanya merkezli bir enstitünün Türk direktörü, ses getirecek bir çalışmaya imza attı. Profesör Doktor Metin Sitti, mikro robotlar üzerine yaptığı çalışmayla tıp dünyasının ilgisini topladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Profesör Doktor Metin Sitti ve ekibi, tıp dünyasında ses getirecek bir çalışmaya imza attı. Sitti'nin uzmanlık alanı mikro robotlar. Şu anda yürüttüğü çalışmaysa bu robotların vücut içindeki hareket kabiliyetleriyle ilgili. Profesör Sitti, Almanya merkezli Max Planck Enstitüsü'nün direktörü. Aynı zamanda da Koç Üniversitesi'nde profesörlük yapıyor.

    Daha önce çalışmalarını haber yaptığımız Sitti, CNN TÜRK'e konuştu. Sitti ve ekibini bu çalışmaya iten şey; hasta hücrelere ulaşıp tedaviyi etkili kılmak. Prof. Sitti, "Küçük robotların en büyük hedeflerinden birisi, kanser tedavisi gibi tıbbi uygulamalar" dedi.

    Hücre boyutlarındaki robotların en büyük sorunlarından biri hareket etmek. Kan akışı sebebiyle damarların içinde hareket etmekte zorlanıyorlar. Sitti, "Kan akışı çok hızlı olduğu için küçük robotlar gidemiyor normalde. Bizim geliştirdiğimiz robot kan akışına karşı gidebiliyor ve eğer hedefi geçirmişsek ve de kaçırmışsak yeniden o hedefe gidebiliyoruz" şeklinde konuştu.

    Profesör Sitti, henüz test aşamasında olan teknolojiyi nasıl bir sürecin beklediğini de şu şöyle anlattı:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "İnsanlar üzerinde denendikten sonra ve çok sayıda tabii ki testler yapıldıktan sonra, güvenliğine dair, herkeste çalıştığına dair başarılı sonuçları olduktan sonra ancak onayları alıp, ticarileştirip, daha sonra da hastanelerde klinikte kullanmayı hedefliyoruz."

    Sitti'nin tahminlerine göre çalışmanın bitip, robotların kullanılabilmesi 10 ila 15 seneyi bulacak. Sitti, "Test edilip onaylanması normal teknolojilere göre biraz daha zaman alacak. Tahminim, 5-10 yıl içerisinde denemeler bitecek ve 10-15 yıl içerisinde de klinikte kullanılmaya başlanacak" açıklamasını yaptı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow