hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sınav döneminde %51 tüketiliyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Gıda mühendisliği bölümlerinin yaptığı araştırmaya göre üniversiteli öğrencilerinin yüzde 51'i sınav dönemlerinde enerji içeceği tüketiyor. Üstelik fazla enerji içeceği tüketimi kalp rahatsızlığına, uyku bozukluğuna ve bağımlılığa yol açıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üniversite öğrencileri enerji içeceklerini çok sık tüketiyor. Özellikle sınav döneminde enerji içeceği tüketme oranı %51. Giresun Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Levent Şen'in enerji içeceği araştırmasına göre, öğrencilerde enerji içeceğini gün aşırı tüketenlerin oranı yüzde 9.4. Günde bir içenler %11.1 , haftada bir içenler %25.8 , ayda bir kez tüketenlerin oranı ise yüzde 53.7 olarak tespit edildi. Öğrencilerin sınav haftasında enerji içeceği tüketme oranı ise yüzde 51 olarak belirlendi. Afyon Kocatepe'de 750 öğrenciyle anket, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde de makale araştırması yapıldı. Sonuç enerji içeceği konusunda yeterli bilince sahip olunmadığını ortaya koydu.

    Enerji içeceklerinin sigara ile birlikte tüketilme oranı %32,2, alkolle tüketilme oranı ise 41,6 olarak tespit edildi. Lisans öğrencileri ön lisans öğrencilerine göre daha fazla enerji içeceği tüketiyor.

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hande Selen Erge'nin makalelerden topladığı araştırmaya göre, yüksek şeker içeriği nedeni ile obezite konusunda da risk faktörü oluşturuyor. Günde ikiden daha fazla kutu enerji içeceği kullanımı sonrasında, 17 yaşında erkek hastada kalp spazmı, başka bir olguda ise kalpte ritim bozukluğu gözlendi. Araştırmaya göre enerji içeceklerinin, beyindeki kan akış hızının azalmasından ölü doğumlara, epilepsi ataklarından uyku bozukluklarına, ani kalp durmasından alkol bağımlılığına kadar zararları var.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow