hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Su kaynakları yeraltında depolanacak

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Kuraklığa karşı yeni tedbirler devreye sokuldu. Tarım ve Orman Bakanlığı yeraltı barajları inşa ediyor. CNN TÜRK muhabiri Samet Güner, detayları uzman isimlerle konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarım Bakanlığı'ndan kuraklık adımı... Su kaynakları, yeraltında depolanacak.

    TOPLAM 150 YER ALTI SUYU BESLEME TESİSİ YAPILACAK

    İklim değişikliği dünyayı etkiliyor. Özellikle Avrupa'da kuraklık görüldü ve buna karşı önlemler alındı. Türkiye'de de özellikle barajların doluluk oranını korumak için yer altı barajları kuruluyor. Türkiye'de su rezervine katkıda bulunulması amacıyla toplam 150 yeraltı suyu besleme tesisi yapılacak.

    İstanbul'a baktığımızda baraj doluluk oranları mayıs ayının sonunda yüzde 80'lerdeydi. Eylül ayının sonuna yaklaştığımızda ise bu oran yüzde 49'lara geriledi. Tabi ki yağışlar barajların doluluk oranlarının düşmesinde etken ama uzmanlar en büyük etkenlerden birinin de buharlaşma olduğunu söylüyor. Peki, yer altı barajları yapıldığında buharlaşmanın ne kadar önüne geçilecek? CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "Barajların üstü açık. Bu yüzden yüzde 30 buharlaşma kayıpları oluyor. Bu barajlarda ise buharlaşma kayıpları olmuyor. Dolayısıyla bu tür barajların olduğu bölgelere yağan yağmurun da nakliye edilerek, yüzeysel nakliyesiyle bu barajların daha da doluluk oranını artırmak mümkündür" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise "Yeraltı su barajlarının yapılması, özellikle küresel ısınmanın etkisiyle suların buharlaşması artacağından dolayı bu buharlaşmayı önemli ölçüde azaltacaktır" diye konuştu.

    Şu anda yapımı tamamlanan 88, inşaat aşamasında 41, ihale aşamasında 8, planlama aşamasında ise 109 olmak üzere toplam 246 proje takip ediliyor. Peki, bu sular nerelerde kullanılacak? Prof. Dr. Orhan Şen, "Bu barajlardan su çekilebilir. Yeraltı sularını besleyebilirsiniz, içme suyu olarak kullanırsınız çünkü temiz su bunlar. Sulama suyu olarak kullanılabilir" ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow