hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye-Somali anlaşmaları Atina’da endişe yarattı

    Türkiye ile Somali arasında hidrokarbon alanında iş birliği anlaşması imzalandı. Aynı zamanda Mogadişu yönetiminin, ülkedeki petrol kaynaklarının satış ve üretim yetkisini Türkiye’ye verdiğine ilişkin haberler, Yunanistan’da endişe yarattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye ve Somali arasında art arda yapılan anlaşmalar Yunanistan’ın yakın takibine girdi. Ankara ve Mogadişu arasında Somali’nin kara ve açık deniz bloklarında hidrokarbon alanında iş birliği anlaşması imzalandı.

    Bunun yanı sıra Mogadişu yönetiminin ülkedeki petrol kaynaklarının satış ve üretim yetkisini Türkiye’ye verdiğine ilişkin haberler Yunanistan’da endişe yarattı.

    Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Yorgo Filis, Yunan basınına yaptığı değerlendirmede “Türkiye, yakın zamanda Somali denizinde askeri denetimi üstlenecek. Asya, Afrika ve Avrupa arasındaki güvenli deniz ulaşımı ile ilgilenen ülkeler veya şirketler Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından denetlenecek ve Türkiye ile muhatap olacak” dedi.

    Ta Nea Gazetesi ise Türkiye-Somali anlaşması ile ilgili olarak, “Mavi Vatan’ın sınırları giderek genişliyor. Somali’de büyük bir askeri üssü bulunan Türkiye, 10 yıllığına bu ülkenin karasularını savunmayı görevini üstlendi. Gelecekte Aden Körfezi’nden Kızıldeniz’e girmek isteyecek her geminin Türkiye’ye başvurması da gerekebilir” diye yazdı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow